Det är på allvar, faktiskt

Dagens Eko rapporterar att Arktis istäcke är historiskt litet. Avsmältningen går snabbare än beräknat. Ett mycket allvarligt meddelande. Vi vet sedan tidigare att medeltemperaturen stigit extremt snabbt under de senaste åren, jämfört med de senaste 1000 åren. Och det är klart att när medeltemperaturen stiger, så smälter isarna.

Problemet blir dessutom dubbelt, och risken är stor att vi inom en mycket snar framtid kommer dit.

IPCC – FN:s klimatpanel – har beskrivit den historiska medeltemperaturen i en graf där man också IPCC kurva medeltemp 1000-2100presenterar sina två huvudscenarier för framtiden. Knappast en munter bild, även om man bortser från prognoserna, som ju faktiskt ännu inte inträffat. Tittar man på linjen så verkar det tydligt som att medeltemperaturen faktiskt sjunkit de senaste tusen åren. Med omkring 0,2 grader. Bortsett från de senaste 80-90 åren, då medeltemperaturen istället stigit med nästan 1,0 grader.

De senaste tusen åren finns ingen så snabb och lång förändring av medeltemperaturen redovisad. Det framstår också för en samhällsvetare uppenbart att det är människan som är orsak till den enorma ökningen av medeltemperaturen (alltså den som varit de senaste 80-90 åren).

Än så länge har ökningen av medeltemperaturen gjort att isarna i Arktis är historiskt små. Det innebär att vattennivåerna stiger, och minskar ju dessutom nedkylningen av jorden, eftersom is ju kyler.

Än så länge har inte den högre medeltemperaturen gjort att de norra delarna av framförallt Ryssland har plusgrader i sådan omfattning att de områden med Permafrost (ständig tjäle, typ) smälter på somrarna. Det skulle i så fall frigöra en rätt stor, uppriktigt sagt har jag förstått att det skulle vara mycket stora mängder, av klimatgaser. Därmed påskyndas uppvärmningen ytterligare i rentav exponentiellt ökande hastiget.

Vi måste sluta prata om problemen och göra något åt dem.

Jag har tidigare skrivit om vad som jag tycker behöver göras. Läs inläggen här. Klimatförändringarna är på allvar, faktiskt. Och människan har ett ansvar att rätta till de fel vi begått.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

 

Läs också DN:s utmärrkta artikel!

 

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Inrikes och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.