Energieffetivisering av byggnader – en viktig väg för ett hållbart energisystem

Till förbundsårsmötet 2014 planerar Socialdemokrater för tro och solidaritet att besluta om ett nytt miljöpolitiskt program. Under flera år har vi därför genomfört seminarier under Almedalsveckan, för att få underlag till de ställningstaganden och förslag vi kommer att lägga. I år tog vi upp frågan om bebyggelsens energianvändning. Jag tror att det är ett centralt område, om vi ska kunna skapa ett hållbart energisystem.

En alldeles för stor del av den energipolitiska debatten handlar om tillförselfrågan – alltså hur den energi vi ska använda ska omvandlas (eller produceras, säger en del…). En alldeles för liten del av debatten handlar om distributionen (om det inte handlar om prisfrågor, men sällan om teknikutveckling) och inte särskilt mycket sägs heller om energianvändningen. Jag tror det är alldeles nödvändigt att vi lägger mycket arbete på att få en effektivare användning av energin, om vi ska kunna skapa ett hållbart energistystem. Varje oanvänd kilowattimme, är en kilowatttimme som inte behöver omvandlas varken i ett kärnkraftverk, vindkraftverk, genom vattenkraft, mottryck eller på annat sätt. En effektivare användning av energin skapar grundläggande förutsättningar för ett internationellt konkurrenskraftigt näringsliv, liksom för en mindre belastning av miljön genom skador som uppkommer i omvandlingsskedet (produktionen).

Därför genomförde vi under årets Almedalsvecka ett seminarium om energieffektiviseringar inom bebyggelsen. Bebyggelsen står för en mycket betydande del av den samlade energianvändningen, och om vi effektiviserar i den sektorn, så kommer belastningen energitillförseln att minska betydligt. Kärnkraft och annan miljöskadlig verksamhet kan avvecklas utan att man märker det i vardagen.

Men det kräver insatser och en tydlig styrning från staten, är jag övertygad om. Vi behöver vässa de politiska insatserna om vi ska kunna få en rejäl energieffektivisering.

Se seminariet i efterhand här:

 

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Bostadspolitik, Energipolitik, Hållbar utveckling, Inrikes, Jobb, Klimat, Miljö och klimat och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.