Att tänka på inför nästnästa val

Politik har betydelse. Det är i alla fall något jag hävdar med bestämdhet. Och vilka som är beslutsfattare, eller snarare vilka värderingar de har, påverkar samhällsutvecklingen.

Nästa val är kyrkovalet 2013, och också där har värderingar och vem som blir vald betydelse. Valet därefter är i juni 2014, till Europaparlamentet.

Sverige är en del av den internationella verkligheten. Möjligheterna att påverka den internationella arenan är av naturliga skäl rätt liten för oss som enskilda individer. Där måste vi lämna över ansvaret till den svenska staten, och regeringens företrädare i olika sammanhang. Men vi har en gång möjligheter att med vår egen röst påverka också det internationella beslutsfattandet. Det är när vi väljer ledamöter till Europaparlamentet. I det valet spelar, som i alla val, varje enskild persons röst roll. Varje röst har lika värde.

Du kan påverka hur ett antal av centrala frågor som bestäms på EU-nivå ska hanteras. Det gör du genom att rösta i Europaparlamentsvalet. Jag fick precis ett pressmeddelande från den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet, som handlar om konsumentmakt och miljö. Det visar att värderingar och idéer har betydelse.

– Konsumenter ska inte riskera att bli vilseledda när de försöker handla nyttig mat, säger europaparlamentariker Åsa Westlund (S) i pressmeddelandet.

Klok synpunkt, tycker jag! Det är uppenbart att vi behöver fler av Åsa Westlunds kaliber i Europaparlamentet! Konsumenträttigheter måste bestämmas på internationell nivå i en tid med så omfattande handel över nationsgränserna. Och de som idag finns i parlamentet tycker i alltför stor utsträckning inte att konsumentmakt är en viktig fråga. I alla fall inte i realiteten.

Politik har betydelse. Och det är dags nu.

Dags för rättvisa!

 

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Hållbar utveckling och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.