Ska vi ligga före måste vi göra mer

Den moderatledda regeringen har till slut samlat sig till en klimatproposition. Jag har inte haft möjlighet att läsa hela propositionstexten, den lämnades till riksdagen för bara några timmar sedan. Däremot har jag haft möjlighet att läsa den debattartikel som Andreas Carlgren och Anders Borg skriver idag på DN. Det verkar bra med ett antal områden inom skatteområdet. Och naturskyddsföreningen ger det godkänt, vilket måste betecknas som ett gott betyg. Dessutom är SCA:s styrelseordförande emot förslagen. Det bådar ännu bättre…

För om svensk industri ska kunna stå sig i den framtida konkurrensen är det avgörande att produktionsmetoderna är moderna och konkurrenskraftiga. Och resurssnåla metoder som drar lite energi kommer att vara konkurrenskraftiga. Det vore därför att direkt motarbeta konkurrenskraften att avstå från hårdare krav på energieffektivitet och lägre utsläpp.

Men jag är besviken på att regeringen helt avstår från andra insatser än inom skatteområdet. I den lågkonjunktur vi just nu är inne i vore insatser för att investera i bättre miljölösningar en utmärkt både klimat- och sysselsättningspolitik. Socialdemokraterna föreslår också – vilket jag tycker är mycket bra – att Sverige ska satsa mer på energiforskning. De kritiserar också regeringen för att lägga ner de framgångsrika klimatinvesteringsprogrammen. Och det är ju huvudlöst. När arbetslösheten skenar och klimatförändringarna blir allt tydligare är det mer man måste göra också för att fortsätta arbetet med att bygga om Sverige till ett hållbart samhälle.

Ett rejält investeringsprogram borde definitivt varit med i regeringens klimatproposition idag. Det skulle handla om att effektivisera energianvändningen i både industrin och i hushållen. Det skulle handla om att bygga fungerande kollektivtrafiksystem – fler dubbelspår på järnvägen, utveckling av nya lokaltrafikmodeller m.m. Med ett rejält investeringsprogram nu har Sverige möjlighet att fortsätta vara en ledande nation i frågan om hållbar utveckling. Nu fick vi ett antal bra skatteförslag. Det är bra, men inte tillräckligt.

Det är dags nu. Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Hållbar utveckling och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.