Det gamla mot det nya?

Jag tittade på vänsterpartiets kongress på webbtv, precis under valet av partiordförande. En sak slog mig, nämligen att mycket av pläderingarna och argumenten på något sätt kom tillbaka till en kamp mellan det gamla och det nya.

Det gamla – industrialismen, kapitalägare mot industriarbetare. Det nya – tjänstesamhället, överklass mot tjänstehjon. För att lite spetsa till det.

Det gamla representerades av Jonas Sjöstedt, man och metallarbetare från Norrland. Det nya av Rosanna Dinamarca, kvinna och invandrare från Västsverige.

Mina tankar kommer inte med ledning av en djupsinnig analys av respektive kandidats politiska program. Såväl Dinamarca som Sjöstedt har såvitt jag kan bedöma det både moderna och omoderna inslag i sin politiska kappsäck. Men jag tror likafullt att partiledaromröstningen – som ju för övrigt vanns stort av Sjöstedt – kan användas som en bild av det radikala Sveriges kamp mellan det gamla och det nya i politiken.

Jag tror att varje politisk rörelse som vill vara med och forma framtiden måste förstå samtiden. Socialdemokratin har en lång väg att vandra för att åter med självklarhet kunna sätta fötterna i den mylla som dagens och framtidens underklass växer ur. Men hela det progressiva Sverige har en bit kvar att gå.

Starka folkrörelser byggs inte uppifrån, och heller inte bakifrån. Det är angeläget att den grupp som varje parti och rörelse säger sig företräda också är självklart och rikligt företrädd bland rörelsens företrädare. Också i den direkta ledningen. Rosanna Dinamarca har sannolikt en viktig uppgift i sitt parti att ta sig an, trots att hon förlorade partiledarstriden. Jag hoppas att socialdemokratin för framtidsresonemangen så långt att man (vi) förstår att framtiden inte kan företrädas av historien. Och jag hoppas också att vår rörelse (Socialdemokrater för tro och solidaritet) nu ser till att den resa vi påbörjat med sommarens beslut om namn- och identitetsändring kommer att innebära att vår organisation kommer att förändras. Vi behöver bli fler, inte minst behöver vi bygga vår organisation starkare i det nya Sverige.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Arbetarrörelsen, Socialdemokraterna, Tro och solidaritetsrörelsen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.