Lagbrott?

Vi får dagligen rapporter om strider i Syrien. Situationen blir allt värre. Socialdemokrater för tro och solidaritet har sedan tidigt i höstas krävt att verkställigheten av avvisningar till Syrien ska stoppas, på grund av det mycket osäkra läget i landet. Det är ovärdigt en human flyktingpolitik, som vi sägs ska ha i Sverige, att avvisa asylsökande personer till Syrien som situationen där är för närvarande.

Enligt Migrationsöverdomstolen, ska begreppet ”väpnad konflikt”, som enligt utlänningslagen utgör grund för att verkställighet av avvisning till ett sådant land inte ska ske, tolkas så här, enligt ett vägledande beslut från 2009 (UM 8628-08)

”En inre väpnad konflikt kännetecknas av stridigheter mellan en stats väpnade styrkor och andra organiserade grupper. Situationen ska kännetecknas av en viss omfattning och varaktighet som går utöver vad som betecknas som inre oroligheter eller enstaka våldshandlingar.”

Enligt Migrationsverket föreligger inte någon sådan väpnad konflikt i Syrien, eftersom något generellt beslut att inte verkställa avvisningar dit har tagits av dem. Fortfarande är det bedömningen från mitten av november som står fast. Verkställighet av avvisningar till Syrien kan således fortsätta. Läs Ekots rapporter därifrån, och bedöm själva om ”väpnad konflikt” råder i Syrien eller inte. Här är den senaste rapporten. Är det en rimlig bedömning, eller närmar den sig ett lagbrott?

Var finns migrationsminister Tobias Billström? Accepterar han Migrationsverkets hållning? Varför har inte Migrationsöverdomstolen kunnat fatta ett vägledande beslut om att inte verkställa avvisningar till Syrien?

Det råder – påstår jag – väpnad konflikt i Syrien. Verkställigheten av avvisningar dit måste stoppas omedelbart.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Förbundets uttalande hittar du här. Om vårt brev till Migrationsöverdomstolen finns information här.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Inrikes, Utrikes och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.