5000 döda, regeringen tiger och Sverige fortsätter verkställa utvisningar

Den väpnade konflikten i Syrien blir allt hårdare. Nu rapporterar Ekot att det enligt FN har dödats 5 000 personer under oroligheterna i landet. Situationen är orimlig och ohållbar.

Al-Assad fortsätter, trots att Arabförbundet varit tydliga med sitt fördömande, att bedriva en politik helt stick i stäv med alla mänskliga rättigheter. Att det är en väpnad konflikt torde vara en självklarhet – inte minst när så många som 5 000 personer dödats i stridigheterna.

Trots detta – en pågående väpnad konflikt, uppenbara och otaliga brott mot de mänskliga rättigheterna – är det ändå rätt tyst i Sverige. Regeringen har inget sagt på länge. Och när Carl Bildt senast sa något, var det om att utforma ”smarta sanktioner” mot regimen. Vad de ska bestå i har däremot utrikesministern varit sämre på att redovisa. Vidare har heller inte Tobias Billström, som är migrationsminister, haft något att säga kring Syrien. Såvitt jag kan se av sökningar på nätet har han överhuvudtaget inte kommenterat flyktingproblemen kring den väpnade konflikten i Syrien.

Detta trots att Sverige ännu inte valt att avstå från verkställandet av avvisningar och utvisningar till Syrien på grund av läget. Migrationsverket gjorde för några veckor sedan (den 15 november) genom sin rättschef en ”kommentar med anledning av säkerhetsläget i Syrien), där slutsatsen är ”Trots en förvärrad konflikt och därmed svårare allmänt säkerhetsläge i Syrien finns det, mot bakgrund av konfliktens karaktär, för närvarande inte någon sådan generell risk för civila i Syrien som utgör ett hinder för verkställighet.”

Det är ovärdigt ett land som säger sig ha en human asylpolitik! Verkställandet av avvisningar till Syrien måste omedelbart upphöra. Om inte Migrationsverket – eller för den delen Migrationsöverdomstolen – har förmågan att göra sig en aktuell bild av läget i Syrien måste regeringen åtminstone uttala sig och säga det självklara:

Det pågår en väpnad konflikt i Syrien. Och i enlighet med svensk asyllagstiftning ska utvisningar och avvisningar inte verkställas till länder där det pågår en väpnad konflikt!

Socialdemokrater för tro och solidaritet har i ett flertal månader krävt att verkställandet av avvisningar ska stoppas. Du hittar om vårt brev till Migrationsöverdomstolen från början av september här, en debattartikel i Svenska Dagbladet från oktober här, och vår förbundsstyrelses uttalande i slutet av november här.

Det är faktiskt dags nu.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa, Inrikes, Utrikes och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.