Är lågskattepolitiken rimlig?

Är det rimligt att direktörer och en liten grupp andra ska kunna tjäna hur mycket som helst utan att betala mer än andra i skatt? Är det rimligt att inkomstskillnaderna ökar och ökar? Är det rimligt att klyftorna blir större och större?

Det tycker inte jag. Nog borde man kunna utforma en politik för rättvisa, som innebär att statsministerlönen utgjorde utgångspunkten för en riktigt hög lön. Jag tillhör de som tycker att det är bra att statsministern har en rejäl ersättning för sitt viktiga arbete. Just nu tjänar Fredrik Reinfeldt 131 ooo kronor i månaden. Det torde räcka också för vilken direktör som helst.

Höj skatten rejält på inkomster över 131 000 kronor i månaden! Då riskerar vi att ”förlora” dem som tjänar mer än så. Jag är beredd att ta den risken! Det lär finnas tillräckligt många tillräckligt kompetenta som kan jobba på vilket jobb som helst för en sådan månadslön.

En sådan skatteförändring skulle ta en del tid. Men på ett område skulle det kunna gå fortare. Enkelt som en plätt vore att bestämma – det går – att ingen statligt anställd ska kunna ha en högre lön än statsministern. Då skulle en del generaldirektörer få sänka sin lön, och en eller annan VD i ett statligt bolag.

Det är dags nu. Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.