EU och USA skärper sanktionerna mot Syrien, Sverige fortsätter utvisa dit

Jag läser i DN att USA och EU skärper sanktionerna mot Syrien. Våldet mot befolkningen ökar hela tiden. Antalet döda beräknas nu till minst 4 000. Diktaturen slår vilt omkring sig i sin kamp för överlevnad.

Människor som protesterar skjuts, torteras och förnedras. Många flyr från Syrien, där väpnad kamp alldeles uppenbart pågår. Också Arabförbundet har reagerat och kommer nu att – ovanpå de åtgärder de redan vidtagit – frysa tillgångarna för den Syriska makteliten.

Människor dödas på öppen gata. Tortyr är vanligt i fängelser och den Syriska militären skjuter barn och oskyldiga i sin kamp för att behålla en despotisk diktator.

Men Sverige fortsätter utvisa flyktingar till Syrien. Vår migrationsminister Tobias Billström säger ingenting. Utrikesministern – Carl Bildt – deltar i EU:s utrikesministermöte (läs hans blogg från det mötet här) och har uppenbarligen deltagit i diskussionerna om situationen i Syrien. Men någon information verkar inte han ha lämnat vidare till Billström.

Sverige måste omedelbart stoppa verkställandet av avvisningar till Syrien. När världssamfundet agerar så samfällt som det gör, med Arabförbundets frysningar av tillgångar, EU:s och USA:s ökade sanktioner, ja då måste Sverige förstå att situationen i Syrien är allvarlig.

Socialdemokrater för tro och solidaritet har sedan september krävt att verkställandet av avvisningar till Syrien ska stoppas. Vi har uppmanat Migrationsöverdomstolen att ta ett vägledande beslut i frågan. Men inget har hänt där. Vi har med stor förvåning läst Migrationsverkets senaste analys av säkerhetsläget – där man tillstyrker fortsatta avvisningar till Syrien så sent som för några veckor sedan (läs rättschefens ”analys” här).

Det måste bli ett slut på svensk tondövhet i frågan om Syrien. Verkställandet av avvisningar dit måste omedelbart stoppas. Enligt svensk lag ska människor inte utvisas till länder där väpnad konflikt pågår. Sveriges regering har ett ansvar för att se till att flyktingpolitiken är human, och för att svensk lagstiftning faktiskt följs. Då räcker det inte med att utrikesministern deltar på EU-möten. Då måste också migrationsministern säga ifrån.

Tobias Billström, det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Läs Socialdemokrater för tro och solidaritets uttalanden och pressmeddelanden här (den 21 november) och här (den 12 september).

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Utrikes och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.