Utvisa inte till Syrien

Den 8 september i år skriver Migrationsverkets rättschef Magnus Ribbenvik bland annat så här om Syrien:
”Trots en förvärrad konflikt och därmed svårare allmänt säkerhetsläge i Syrien finns det, mot bakgrund av konfliktens karaktär, för närvarande inte någon sådan generell risk för civila i Syrien som utgör ett hinder för verkställighet. I enlighet med rättschefens kommentar från den 17 juni i år finns det inte heller underlag för bedömningen att enbart den omständigheten att en individ har ansökt om asyl skulle innebära en risk att utsättas för skyddsgrundande behandling vid ett återvändande. Något generellt verkställighetshinder föreligger således inte i förhållande till Syrien.”
Han påstår att det generellt sett inte är så riskfyllt att skicka asylsökande från Syrien tillbaka dit. Detta trots upprepade och tydliga rapporter bland annat från Amnesty om motsatsen.

Man frågar sig uppriktigt: Hur ska situationen i Syrien vara, för att Migrationsverket ska sluta avvisa folk dit?

Det är alldeles orimligt att Sverige har en så inhuman flyktingpolitik. Bara häromveckan beslutade Migrationsverket att en avvisning till Syrien ska verkställas. Alltså att en person som flytt från landet ska överlämnas av svenska myndigheter till Syriska myndigheter.

Migrationsverket lär inte ändra sin uppfattning på egen hand. De följer vad andra beslutat. Därför krävs omedelbart ett vägledande beslut från Migrationsöverdomstolen som innebär att Sverige slutar åtminstone verkställa avvisningar till Syrien. Ska Sverige kunna kallas ett land med human flyktingpolitik är det ett minimikrav.

Socialdemokrater för tro och solidaritet lämnade i förra veckan ett brev till Migrationsöverdomstolen med det kravet. Någon reaktion från domstolen har dock inte kommit. Ännu.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Agera för en human flyktingpolitik! Använd gärna underlag från Socialdemokrater för tro och solidaritet, som du hittar här.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Utrikes och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.