Nu växer orättvisorna

Den borgerliga regeringen hade 2006 som ett av sina större vallöften att fastighetsskatten skulle avskaffas. Den var orättvis, och drabbade hårt, var omdömet. Detta trots att systemet innehöll regleringar, som innebar att det fanns taknivåer för hur stor andel fastighetsskatten skulle kunna utgöra av en persons inkomst.

Istället för fastighetsskatt infördes något som kallas ”kommunal fastighetsavgift” och som är maximerad till 6-7 000 kronor per fastighet. För dem som äger stora villor med höga taxeringsvärden innebar ”reformen” stora skattesänkningar. För dem med mindre villor, i mindre expansiva områden, innebar förändringen inget särskilt.

Men det har nu dessutom visat sig att de kommuner där det byggs en stor andel villor har kommit att tjäna rätt rejält på förändringen. Enligt riksdagens utredningstjänst har inkomstutvecklingen för Sveriges kommuner – vid sidan av skatteutjämningssystemet – kommit att bli mycket ojämn på grund av den kommunala fastighetsavgiften.

Några exempel; Eskilstuna har fått en inkomstökning sedan fastighetsskattens borttagande med 123 kronor per invånare, Danderyds kommun har fått 645 kronor per invånare, Ljusnarsbergs kommun 70 kronor per invånare, Norsjö kommun 6 kronor per invånare. Detta allt annat lika. Skatteutjämningssystemet ligger vid sidan om och påverkas inte av den kommunala fastighetsavgiften.

Det är alltså enkelt uttryckt så att kommuner där det byggs många villor får stora inkomstökningar medan kommuner med större andel hyreslägenheter och/eller kommuner där den ekonomiska utvecklingen är sämre får mindre inkomstökningar, eller inga inkomstökningar alls… (Överkalix kommun har till och med förlorat 42 kronor i inkomster sedan fastighetsavgiftens införande!).

Jag har alltid varit en tillskyndare av fastighetsskatt. Det är få länder i världen som inte har en statlig fastighetsskatt, såvitt jag vet färre än tio länder. Orsaken till detta är helt enkelt att fastigheter är ett bra, tydligt och enkelt sätt för staten att finansiera sin verksamhet. Fastigheter flyttar inte utomlands… Dessutom är det en rättvis form av beskattning.

Med den kommunala fastighetsavgiften förstärks den omvända Robin Hood-politiken, som ger åt dem som redan har mest och tar från dem som är sämst ställda.

Det måste till en annan ordning! Rättvisa innebär inte att alla har lika mycket, men däremot att var och en bidrar efter förmåga. Fastighetsskatt är oändligt mycket rättvisare än kommunal fastighetsavgift.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Om detta skriver Aktuellt i Politiken

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Ekonomisk politik, Idé och rättvisa, Kommunalt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.