Spännande med Krueger!

Alan Krueger blir ny ekonomisk rådgivare hos president Barack Obama. Det  är ett spännande och intressant val, som förhoppningsvis ger effekter på den reala ekonomin. Alan Kreuger har i sin forskning kommit fram till flera i ekonomkretsar kontroversiella slutsatser, exempelvis att det inte är självklart att en högre minimilön ger färre jobb och minskar arbetsgivares lust att anställa.

Sannolikt en rimlig slutsats. Högre löner för dem som har de lägsta dito torde få största effekten på efterfrågan. Marginalintäkten torde oftare än de alltför utbudsorienterade teoriernas slutsatser faktiskt bli större än marginalkostnaden genom en ökad efterfrågan.

Dessutom har han intressanta och kloka idéer och teorier om skattesystem och skattenivåer, liksom när det gäller hur man egentligen ska mäta välstånd.

USA behöver mer av välfärdsorientering i sin politik. Om Alan Krueger får rimligt inflytande borde vi kunna hoppas på en förändring till det bättre. För det är dags nu, också i USA.

Dags för rättvisa!

Läs vita husets pressmeddelande här.

Delar av hans forskningsresultat kan du bland annat hitta här.

Läs också Ekot och Dagens Industri.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Ekonomisk politik, Idé och rättvisa, Utrikes och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.