Vi säger ifrån!

Anförande vid manifestation till minne av offren vid terrorattentaten i Norge den 22 juli,

Sergels torg, Stockholm den 5 augusti 2011

 

Vi har samlats här för att hedra offren i Norge den 22 juli. Vi står upp för demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Vi tar tydligt och klart avstånd från förtryck av oliktänkande. Vi accepterar aldrig att vapen och våld används mot värnlösa människor som med fred och kärlek kämpar för sina idéer.

Terrorattentaten i Norge påminner oss hårdhänt om det som sagts tidigare:

Demokratin är inte en gång för alla given,
den måste återvinnas av varje generation.

Lita inte på att någon annan kommer att ta ansvar. Du och jag måste säga ifrån när demokratin hotas. Endast med gemensamma krafter kan demokratin försvaras.

Samhällen utvecklas och förändras. Norge, Sverige, ja, alla länder är annorlunda idag än igår. Globaliseringen berör oss alla, och gör att kulturer möts och lever sida vid sida. Ska demokratin försvaras måste vi förstå det.

* * *

Kristna Socialdemokrater – Broderskapsrörelsen bildades för lite mer än 80 år sedan. Då var Sverige ett land där det i stort sett var likhetstecken mellan att vara troende och att vara protestantiskt kristen.

Vi har sett hur Sverige förändrats. Idag är vi ett multireligiöst samhälle. Allt fler muslimer, ortodoxt kristna, judar och personer med annan religiös tro vill med hela sig engagera sig politiskt.

När de ville bli medlemmar kunde vi stängt våra dörrar och hänvisat alla dem till andra. Men vår övertygelse är i stället att dörrarna ska öppnas. I mitten av juni i år bytte vi därför namn till Socialdemokrater för tro och solidaritet. Vi är nu en multireligiös rörelse för alla socialdemokrater som tror att religion har betydelse för samhället. Våra värderingar är samma nu som då, men formerna för vår organisation utvecklas i takt med samhället.

* * *

Kulturer kan leva sida vid sida. Kulturer stärks när de lever tillsammans. Slutna samhällen och kulturer stelnar och förtorkar. Det slutna förminskar oss, och förtränger nyfikenheten. Det slutna skapar rädsla. Så stannar utvecklingen.

Det är alltså inte slutenheten och de stängda dörrarna som ger kraft åt kulturen. Det är nyfikenheten och viljan att se det nya, det annorlunda och det spännande.

”Var inte rädda”, är, tror jag, den vanligaste uppmaningen Jesus Kristus ger. Det ger trygghet och kraft att se och möta andra människor med öppenhet och kärlek. Så växer vi oss alla starkare. Genom nyfikenheten och viljan att lära oss mer. Ett mångkulturellt samhälle ger trygghet, öppnar sig för världen, lever och utvecklas.

Och så måste också Sverige byggas vidare.

* * *

Vi måste, som AUF:arna på Utöya gjorde, försvara varje människas rätt att vara sig själv. Vi måste förstå att alla inte tycker som vi, och försvara allas rätt att vara och tycka olika.

Vi får heller aldrig tiga när människor förtrycks. De mänskliga rättigheterna ger var och en rätten att vara sig själv, men samtidigt ingen som helst rätt att någonsin förtrycka någon annan.

Vi måste säga ifrån!

Det blir tydligt när man lyssnar till Martin Niemöller, som var tysk ubåtskapten under första världskriget, och koncentrationslägerfånge under andra världskriget, därför att han var präst och nazistmotståndare.  Jag citerar fritt:

När nazisterna hämtade kommunisterna,

teg jag,

jag var ju ingen kommunist.

När de spärrade in socialdemokraterna,

teg jag;

jag var ju ingen socialdemokrat.

När de hämtade de fackliga,

lät jag bli att protestera;

jag var ju inte med i facket.

När de spärrade in de homosexuella

Var jag tyst;

Jag var ju inte någon homosexuell.

När de hämtade judarna,

lät jag bli att protestera;

jag var ju ingen jude.

När de förföljde muslimerna,

Teg jag;

Jag var ju inte någon muslim.

När de hämtade mig,

fanns det ingen kvar som kunde protestera.

* * *

Det terrordåd som drabbat Norge kan inte göras ogjort. Idag är sorgen stor och närmast övermäktig. Men vi kommer inte att ge efter. Vi måste alla, för att hedra offren i Norge, liksom offren i Syrien, Egypten, Tunisien och på alla andra platser och länder där människor mördats och dött i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter, försvara och återvinna demokratin.

Vi säger ifrån!

Det är därför vi har samlats här.

Vi tiger inte när demokratin hotas.

Vi protesterar när de mänskliga rättigheterna kränks.

Vi möter hat med kärlek.

Det är demokrati, mänskliga rättigheter och kärlek som bygger vår gemensamma framtid.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Arbetarrörelsen, Idé och rättvisa, Tro&Politik, Utrikes och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.