Politik är på riktigt, Lena Mellin

”Politik är inget mode, ingen ball och trendig grej, för de flesta är det en livsnödvändighet”. Så skrev Björn Afzelius i sången ”Medan bomberna faller”. Han har så rätt, så rätt. Politik handlar om hur man vill förändra det samhälle och den värld man lever i. Politik handlar om att ge eller rycka undan förutsättningarna för människors möjligheter. Politik handlar om mat för dagen, bostad, vettiga villkor på jobbet, rätten till sjukvård, en skola som ger eller inte ger alla god utbildning och så vidare. Det handlar om fördelningspolitik, om hur de resurser som finns i samhället ska fördelas mellan människor.

Politik är på riktigt! De som just idag är utförsäkrade ur sjukförsäkringen är inte några teoretiskt beskrivna problem. De barn som växer upp i fattiga familjer finns på riktigt. Arbetslösa som tvingas till tveksamma uppgifter inom ramen för Fas 3 existerar i verkligheten. Det är människor, som du och jag. Människor som lever i samma samhälle som vi. Kanske är det du eller jag?

Jag blir så trött på hur politruker och journalister i ökande grad beskriver hur politik handlar om spel. Politiken har – genom såväl politrukernas som journalisternas insatser – kommit att bli just ett spel. Inte om annat än vem som ska ha vilket uppdrag, i allt mindre utsträckning om hur samhället faktiskt ska förändras, och vilken framtid vi faktiskt ska styra mot.

Lena Mellin, välavlönad tyckare på Aftonbladet, har helt gått in i speldimman. Hon skrev häromdagen att frågan om förändringar av sjukförsäkringen, som oppositionen i riksdagen vill genomföra, inte alls handlar om verkligheten utan om just endast ett spel.

Lena Mellin borde ta semester och besöka Sverige. Det Sverige hon uppenbart inte har koll på från sitt kontorsrum där Aftonbladet görs.

Politik är alltför viktigt för att lämnas åt några politruker och tyckare, framförallt boende i Stockholms mer välmående områden. Politik är på riktigt, och handlar om hur du och jag och alla vi ska förändra den verklighet vi lever i.

Vi måste bli fler som engagerar oss politiskt! Bli medlem i en politisk organisation, och driv på i den riktning du vill att samhället ska gå. Socialdemokrater för tro och solidaritet har precis beslutat att öppna sig för det samhälle vi lever i idag. Hos oss är alla socialdemokrater, oavsett religiös övertygelse, välkomna att bli med och formulera kraven på framtiden.

Kom med du också! Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa, Tro och solidaritetsrörelsen, Tro&Politik. Bokmärk permalänken.