Ödmjukhet inför framtiden

En underbar kongress har avslutats. Socialdemokrater för tro och solidaritet har fötts som nytt namn på vår rörelse, som startades för mer än 80 år sedan som Kristna Socialdemokrater.

Det är ett stort ansvar som nu vilar på oss alla, att med ödmjukhet inför varandra och uppgiften se till att organisationen stärks och medlemsantalet växer. Att vi kunde fatta ett så avgörande beslut som att anta ett nytt namn med så stor enighet, visar på en vilja att föra vår rörelse stärkt in i framtiden.

Att organisera sig har sedan arbetarrörelsen föddes varit det starkaste vapnet som underklassen kunnat använda i sin kamp för bättre villkor. En kamp som alltid förts mot överheten, och maktägarna. Socialdemokratin slutar vara en levande rörelse den dag vi inte längre utgår från de maktlösa och nedtystade. Vi har skördat politiska framgångar och möjligheter att bygga Sverige till ett bättre land genom att förena kraven från de maktlösa och nedtystade med de krav som medelklassen ställer på samhället för att få en god vardag. Därigenom har vi kunnat samla en majoritet för en rättvisepolitik som gynnar de flesta. Framförallt därför att den utgår från samhällets bas och inte från dess topp.

Varje generation måste göra sin egen samhällsanalys, och därefter skapa en organisation som attraherar och är relevant för de grupper man vill företräda. När vi bildades var Sverige i realiteten monoreligiöst, idag finns det flera religioner som utövas av människor i Sverige. Precis på samma sätt som de kristna socialdemokraterna i 1920-talets Sverige hade behov av att organisera sig, ska nu också muslimer, judar och människor som praktiserar andra religioner ges möjlighet att engagera sig och delta i skapandet av framtidens socialdemokratiska politik.

När vi nu tagit detta mycket stora och viktiga steg, är det angeläget att vi antar utmaningen med stor ödmjukhet och förståelse för varandra. Namn på rörelsen är en fråga som engagerar många. En diskussion som pågick under kongressen var vilket ”vardagsnamn” vi skulle använda för rörelsen. En hel del medlemmar hävdar med självklarhet att ”Broderskap” är ett utmärkt vardagsnamn, andra hävdar att just det är ett omöjligt vardagsnamn.

Det som är klart är att vi inte längre heter Broderskap. Vårt nya namn är Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Men just nu är den viktigaste uppgiften vi har tillsammans att öppna rörelsen för nya medlemmar, skapa nya grupper och erbjuda mer verksamhet. Vi har ett antal centrala politikområden som behöver skärpas. Kongressen pekade ut tre huvudområden:

  • En ny utrikespolitisk linje för Mellanöstern och Nordafrika
  • En ny generation miljöpolitik
  • En kraftfull politik för att bekämpa barnfattigdomen

Det är frågor som har betydelse i verkligheten, frågor som påverkar människors vardag. Men bara om vi lyckas formulera politiken och har möjlighet att ställa krav som såväl utgår från den verklighet vi faktiskt har idag, och dessutom är möjlig att realisera. Låt oss använda oss av vår kraft till att organisera oss, värva fler medlemmar och stärka vår rörelse.

Det viktigaste är att alla vi i Socialdemokrater för tro och solidaritet förstår att vår motståndare är orättvisorna i samhället. Inte varken politiska med- och motståndare.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna, Tro och solidaritetsrörelsen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.