Demokratikriterium för vapenexport – Nu!

Det faktum att Sverige under lång tid sålt vapen till Tunisien och att dessa vapen med stor sannolikhet används för att slå ner på demonstranterna är genant. Det visar också på tydliga brister både i den nuvarande vapenexportlagstiftningen och i tillämpningen av den.

Tunisien har varit en diktatur med tydliga kränkningar av mänskliga rättigheter under lång tid. Ändå har både tidigare s-regeringar och den borgerliga regeringen tillåtit vapenexport. Här ligger bristen förmodligen främst i bristande landbedömningar från utrikesdepartementet. Dessa sker alltid mycket tidigt i en vapenexportprocess, när exportföretagen gör de första sonderingarna och söker tillstånd hos myndighet för exportkontroll.

Om dessa landbedömningar håller god kvalité är det en helt odramatisk åtgärd att stänga exportmöjligheten. Det är för tidigt för att investeringar ska vara gjorda, inga jobb går förlorade och inget mottagarland behöver generas. Men slarvas det i landbedömningen, blir det mycket svårare att längre fram söka stoppa affären, även om MR-kriteriet, som i fallet Tunisien, är uppenbart. Ansvaret för att detta arbete sker med kvalité ligger hos utrikesministern.

Den andra bristen är att det också behövs ett demokratikriterium för exporttillstånd. Detta skulle komplettera MR-kriteriet och konfliktkriteriet på ett avgörande sätt och tydligt styra exporten bort från länder som Tunisien och Saudiarabien.

Vi kräver ett demokratikriterium för svensk och europeisk vapenexport.

Sörmlands Kristna Socialdemokrater

 

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Utrikes och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.