Ändra sjukreglerna nu!

Sedan de nya sjukförsäkringsreglerna sjösattes för mer än två år sedan har den moderatledda regeringen utförsäkrat sjuka och hänvisat dem vidare till socialbidrag. Det är en minst sagt ovärdig behandling av dem som drabbas av ohälsa och sjukdom. Trots att regeringen känt till konsekvenserna av det nya systemet har man låtit det fortgå dag för dag. Fler och fler utförsäkras.

Vi kräver förändringar som tar tydligare hänsyn till individernas olika omständigheter och låter dem som tjänstgör i Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunernas socialtjänst vara människor som empatiskt och med yrkesstolthet kan fullgöra sina arbetsuppgifter.

Det är en självklar utgångspunkt att ett rättfärdigt socialförsäkringssystem ger varje människa förutsättningar att använda sina resurser och vilja att bidra till samhällsbygget; ingen ska bli kvar i sjukskrivning eller arbetslöshet en dag längre än nödvändigt. Men;

Det är orimligt att människor utförsäkras utan att de vare sig blivit friska eller fått ett arbete. Att tvingas oroa sig för om man ska kunna bo kvar ovanpå arbetslöshet eller sjukdom medverkar inte till en bättre rehabilitering.

Det är orimligt att många barn drabbas helt oförskyllt av utförsäkringsproblemen. I vårt Sverige ska barnfattigdomen utrotas, tvärtemot vad som sker med dagens socialförsäkringar.

Det är orimligt att systemen har blivit viktigare än människan. Vittnesbörd talar om hur underlägsen och maktlös man som sjuk eller arbetslös kan känna sig i förhållande till Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten. De som har svagare röster, är sjuka eller arbetslösa, riskerar att lämnas åt sitt öde. Detta motsvarar inte det kristna evangeliets människosyn.

Det är orimligt att för den som fått avslag när det gäller fortsatt sjukpenning eller sjukersättning återstår oftast ingen annan lösning än att söka försörjningsstöd hos socialtjänsten. Den som äger till exempel en bil eller sin bostad, måste för att få försörjningsstöd först sälja denna. Med den bostadsmarknad vi har på många platser kan kötiden för att få en hyresrätt vara många.

Det är orimligt att regeringen behandlar människor som om de vore brickor i ett roulettspel.

Vi står bakom påskuppropets krav:

  • Svårt sjuka människor måste kunna få sin sjukpenning förlängd utan att behöva ge sig ut och söka jobb/arbeta under sin sjukskrivning,
  • människor ska inte kunna ställas utanför alla försörjningsmöjligheter därför att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör olika bedömningar av deras arbetsförmåga – gemensamma bedömningar, giltiga och gällande i båda systemen, måste göras,
  • för människor som inte längre bedöms ha rätt till sjukersättning eller arbetslöshetsersättning måste det finnas en möjlighet att få försörjningsstöd från socialtjänsten även om man exempelvis äger den bostad man bor i,
  • människor ska inte behöva säga upp en trygg anställning och gå ut i arbetslöshet på grund av att de nått en tidsgräns i sjukförsäkringen.

Sörmlands Kristna Socialdemokrater

 

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.