Visionärt, hoppfullt och starkt!

”Vi håller på att förvandlas till de framtidens människor  som vet priset på allt men inte värdet av något.” Stina Oscarsson, som är konstnärlig ledare på Orionteatern gav Håkan Juholts tal den tydliga ideologiska inrikning som så väl behövs för ett parti som behöver tala om och formulera sin vision. Och Håkan såg till att med en underbar, härlig och inspirerande kraft formulera just såväl en aktuell samhällskritik som en vision om ett bättre samhälle.

Med valet av Håkan Juholt och den övriga partiledningen har vi nu återigen fått möjlighet att prata och utveckla politik. Vänteperioden sedan Monas avgångsbesked kan läggas till handlingarna. Det var mycket glädjande att Håkan Juholt så tydligt också slog fast att vi måste förstärka vår omvärldskoll. Helt enkelt bli ännu bättre på att fungera som den folkrörelse vi varit!

Foto: Linda Håkansson

Foto: Linda Håkansson

Håkan inledde med kulturens betydelse. En klar signal om just poängen med politik. ”Ytterst handlar det om synen på människan och människovärdet – människan som medborgare i ett samhälle eller människan som kund på en marknad”, sa han redan i inledningen.

Sedan var talet en utveckling just av den utgångspunkten. För socialdemokrater är människan medborgare i ett samhälle, den saken gjorde Håkan Juholt mycket tydlig.

Som kristen socialdemokrat värmer det när vår nya partiordförande så tydligt och klart slår fast att barnfattigdomen är oacceptabel. ”Det är en skam för Sverige”.

Det är på i stort sett samtliga möjliga sätt den viktigaste frågan i dagens Sverige. Annars gör vi våld på framtiden. Jag ser fram emot många konkreta förslag inom området. Det måste handla om att förstå sammanhang och samband. Därför innebär en kamp mot barnfattigdomen självklart snabba och tydliga förbättringar i sjuförsäkringssystemet och a-kassan. Men det måste också handla om bostadspolitiska insatser för att motverka segregationen. Liksom ett antal reformer inom skol- och utbildningsområdet. Klokt av Håkan Juholt att så tydligt välja framtiden som utgångspunkt för sin vision!

Hela Håkan Juholts tal hade människovärdets okränkbarhet som utgångspunkt. Inte minst blev jag riktigt glad över begreppet ”värdeburen tillväxt”. Som engagerad i Munktell Science Park, där vi arbetar med att ge stöd åt det nya, ännu ej uppfunna, det okända och spännande. Samtidigt funderar jag ofta på – och det gör också i påfallande hög utsträckning de entreprenörer som är igång på MSP – hur tillväxten i framtiden ska kunna ske utan att vi ökar utan faktiskt minskar uttaget av naturresurser. Håkan Juholt gav i korthet en ram och utgångspunkt för fortsatt utvecklingsarbete av näringslivet. En förstärkning av innovationspolitiken berörde han, vilket jag tror är mycket angeläget. Vi kan inte fortsätta att stoppa undan nya, goda idéer i byrålådan. Jag ser därför fram emot en progressiv innovationspolitik.

I huvudsak ägnade Håkan sig åt den inrikespolitiska arenan. Men han kunde ändå formulera några utgångspunkter också inom utrikespolitiken. Möjligen saknade jag mellanösternfrågan i utrikespolitiken. Med den ideologiska kompass Håkan Juholt så tydligt presenterade, utgår jag dock från att han med tydlighet fortsätter och förstärker den socialdemokratiska linjen, att det är folkrätten och människovärdet som ska vara utgångspunkten.

Det är skoj att vara socialdemokrat. När man lyssnat till Håkan Juholt är det ännu roligare. Politik är roligt. Eftersom politik handlar om att förändra samhället och att slåss mot orättvisorna. Verkligheten är det som ska förändras.

Utan problem kan jag avsluta som jag brukar, styrkt av Håkan Juholts linjetal. Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

 

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Inrikes, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.