Nystart och glöm moderaterna

Jag är tillsammans med en stor mängd goda kamrater på den socialdemokratiska partikongressen. Vi öppnade för några timmar sedan, och fick inledningsvis lyssna till ett riktigt, riktigt bra inledningstal (som ju också var ett avslutningstal) av vår ordförande Mona Sahlin.

Nu har den allmänpolitiska debatten kommit igång. Idag diskuterar vi framförallt omvärldsfrågor, alltså hur Sverige och världen faktiskt ser ut och vilka samhällsproblem vi ser, upplever och vill formulera en politik för att slåss mot.

Foto: Daniel CarlstedtJag sa bland annat följande i talarstolen, för någon timme sedan:

Sedan bra många år har socialdemokratin haft moderaterna som ”huvudmotståndare”. Det har präglat både vår politiska retorik och våra politiska förslag. Jag påstår att i detta ligger ett grundläggande tankefel. Socialdemokratins huvudmotståndare kan aldrig vara någon annan än de orättvisor som samhället består av.

Gör man ett parti till sin huvudmotståndare, leder det fel. Istället för att se samhället som det faktiskt är, punktmarkerar vi moderaterna, och formulerar alternativ till deras politik. Det leder i ökande grad till att socialdemokratins relevans minskar.

Släpp idén om att ha moderaterna som huvudmotståndare! Låt oss istället se samhället och alla de brister som finns. Och formulera en politik som möter dem och ökar rättvisan.

Alldeles för många i Sverige tvingas stå utanför byggandet av vårt land. För att lösa det krävs många insatser. En aktiv arbetsmarknadspolitik, som stärker människors möjligheter. En progressiv näringspolitik som ger utrymme för nya företag i nya branscher. Och Sverige behöver en modern innovationspolitik! Det ger nya jobb och mer rättvisa.

Den offentliga sektorn kan bli bättre. Varken brukarinflytande, kvalitet eller ledarskap är i topp, och det ger dålig välfärd. Det kräver en tydlig politik för utveckling av den offentliga sektorn. Det ger mer rättvisa.

Kränkningarna av de mänskliga rättigheterna fortgår. Det kräver en ny och sammanhållen politik för mänskliga rättigheter. Alla har rätt att vara sig själv, så länge det inte förtrycker någon annan. Det ger mer rättvisa.

Bostadssegregationen tilltar och trångboddheten ökar. Det kräver helt enkelt en bostadspolitik. Bostaden ska återigen behandlas som en social rättighet, och inte lämnas åt marknaden. Det ger mer rättvisa.

Socialdemokratin måste lämna partikäbblet och istället fokusera på att slåss mot orättvisorna. Lämna moderaterna åt sitt öde. Det är inte taburetterna vi är ute efter.

Socialdemokratin är ute efter att öka jämlikheten och solidariteten!

Det är dags för rättvisa!

 

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Äldreomsorg, Bostadspolitik, Jobb, Skolpolitik, Socialdemokraterna. Bokmärk permalänken.