Med Håkan i kamp mot orättvisorna

Socialdemokraternas valberedning har nu presenterat sitt förslag till partiledning. Håkan Juholt från Oskarshamn som ordförande och Carin Jämtin från Stockholm som sekreterare för Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti.

Klokt, modigt och riktigt bra, är mina omdömen efter att istället för att quicktwittra ha pratat med många medlemmar såväl i Broderskapsrörelsen som Socialdemokraterna i Eskilstuna.

Håkan Juholt strök vid presskonferensen igår under den givna kopplingen mellan rättvisa och utveckling. Han talade tydligt och klart om jämlikhet som en grundförutsättning för ett bättre samhälle, och hänvisade till vårt partis namn; Social demokrati.

Jag har också försökt att läsa kommentarer från våra politiska motståndare. Det är uppenbart att de blev tagna på sängen av och är oroade över valberedningens förslag. För egen del. Så förklenande och svepande avspisningar får bara den som är ett reellt hot! Läs exempelvis SvD eller DN, så tror jag ni förstår vad jag menar. Mer oväntat, men glädjande, är Hasse Boströms i Dagen kommentar.

Carin Jämtin och Håkan Juholt. Foto: Linda Håkansson, SAP

Carin Jämtin och Håkan Juholt. Foto: Linda Håkansson, SAP

Håkan Juholt har tillräckliga förutsättningar för att bli en riktigt bra partiledare. Bland annat känner jag honom som tillräckligt klok för att förstå betydelsen av en livaktig folkrörelse. Han är tillräckligt klok för att se sina egna tillkortakommanden, och tar i så fall stöd från andra. För den som inte vill se det, kan han säkert istället verka som en normalprocessad och egocentrerad politruk, som ser sig själv före andra. Men det är inte sant. Tvärtom har Håkan förmågan att lägga örat mot marken och ”lyssna till rörelsen”. Jag hoppas han tar den egenskapen med sig.

Med Carin Jämtin som partisekreterare förstärks också partiledningens internationella engagemang och kompetens. Carin är vid sidan om en systematisk organisatör också en av landets mest kompetenta utrikespolitiker. Ett klokt val som samtidigt skapar förväntningar hos oss Broderskapare.

En fascinerande del av den interna socialdemokratiska debatten handlar om höger-vänster. Och Håkan Juholt klassificeras just nu som ”vänster”. När vi var unga SSU-are i olika distrikt betraktades vi som ”höger”. Det handlade då om att tro på folkrörelsearbete, fackligt engagemang och liknande för att betraktas som ”höger”. Nu betraktas det som ”vänster”. Jag kallar det socialdemokrati.

Den nya socialdemokratiska partiledningen ska känna stödet från oss alla. Det är viktigt. Men lika viktigt är att de ska känna kraven från oss på att skapa en politik för ett bättre Sverige. Från Broderskapsrörelsen kommer vi fortsatt att fungera som kärleksfulla kritiker till partiet och dess politik.

Med Håkan Juholt som partiledare kan socialdemokratin nu på allvar ta sig an huvudmotståndaren – orättvisorna. För det är dags nu.

Dags för rättivsa!

Läs också andra kommentarer i Dagen, DN, SvD

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.