Det är orättvisorna som är vår motståndare

Sedan bra många år – 1990, tror jag – har socialdemokratin haft moderaterna som ”huvudmotståndare”. Det har präglat både den politiska retoriken och dessvärre också i alltför hög grad den förda politiken.

Jag tror nämligen det är ett grundläggande fel i tanken. Socialdemokratins huvudmotståndare kan aldrig vara någon annan än de orättvisor som samhället består av.

Gör man ett parti till sin huvudmotståndare, blir det på kort sikt inga större problem. Moderaternas politik går inte ut på att slåss mot orättvisorna. Men på längre sikt leder det fel. När det blir moderata företrädare och det moderata partiet som är huvudmotståndare, riskerar vi att missa orättvisor i samhället.

Istället för att kontinuerligt ägna sig åt omvärldsanalys och att se samhället som det faktiskt är, punktmarkerar vi moderaterna, och formulerar alternativ till deras politik. Det leder i ökande grad till att socialdemokratins relevans minskar.

Enkelt uttryckt borde socialdemokratin på en gång släppa idén om att ha moderaterna som huvudmotståndare! Låt oss se samhället och alla de brister som finns. Och låt oss formulera en politik som möter dem och ökar rättvisan. Våra politiska motståndare kommer därigenom att bli de som inte ser samma problem, och som därför inte har lösningar på dem.

Alldeles för många i Sverige tvingas stå utanför byggandet av vårt land. Arbetslösheten är rekordhög, hur man än mäter. För att lösa det krävs många insatser. En aktiv arbetsmarknadspolitik, som stärker människors möjligheter är en given utgångspunkt. En progressiv näringspolitik som ger utrymme för nya företag i nya branscher är en annan. Sverige behöver en modern innovationspolitik! Det ger nya jobb.

De som har jobb drabbas av allt oförskämdare och oseriösa arbetsgivare. Senast i helgen rapporterade media om fullkomligt orimliga arbetsvillkor för exempelvis de försäljare vi i ökande grad möter på torg och i köpcentrum. Det kräver en moderniserad arbetsrätt, som också ger dessa grupper rimliga arbetsvillkor. Och det kräver större fackligt inflytande. Det ger mer rättvisa.

Den offentliga sektorn har inom många områden förbättringspotential. Varken brukarinflytande, kvalitet eller ledarskap och management är i topp, och det ger dålig välfärd. Det kräver en tydlig politik för utveckling av den offentliga sektorn.

Kränkningarna av de mänskliga rättigheterna fortgår, och är inte minst på arbetsmarknaden omfattande. Det kräver en ny och sammanhållen politik för mänskliga rättigheter. Alla har rätt att vara sig själv, så länge det inte förtrycker någon annan. Det ger mer rättvisa.

Bostadssegregationen tilltar och trångboddheten ökar. Det kräver helt enkelt en bostadspolitik. Bostaden ska återigen behandlas som en social rättighet, och inte lämnas åt marknaden. Det ger mer rättvisa.

Det finns fler uppenbara och viktiga orättvisor. Socialdemokratin måste lämna partikäbblet och istället fokusera på att slåss mot orättvisorna. Lämna moderaterna åt sitt öde. Det är inte taburetterna vi ska vara ute efter. Det ska vara att öka jämlikheten och solidariteten!

Politik är att vilja förändra verkligheten. Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Äldreomsorg, Bostadspolitik, Idé och rättvisa, Jobb och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.