Demokrati och rättvisa – i Amerika, Nordafrika, Mellanöstern…

De senaste veckorna har varit och är fortfarande omvälvande. I land efter land reser sig folket och säger ”Stopp! Det räcker nu!”. Kraven på demokrati och mänskliga rättigheter är starka, diktatorer får ge sig en efter en.

Det började i Tunisien, därefter Egypten. Fortfarande kämpar folk för demokrati och mänskliga rättigheter i Libyen, Jemen, Bahrain, Algeriet, Palestina, Marocko och i andra länder.  Det är uppfordrande, lärorikt, imponerande och fascinerande att sebeslutsamheten hos människor när de kräver demokrati och rättvisa.

I västvärlden har vi under stora delar av 1900-talet fått leva i relativt välfungerande demokratier. Vi har kunnat välja våra företrädare, avsätta och tillsätta styrande. Men vi har också haft rätten att organisera oss fackligt.

Nu får vi uppleva i verkligheten att begreppet ”demokratin är inte en gång för alla given, den måste ständigt återvinnas och försvaras” är mer än tomma ord.

För samtidigt som Libyerna slåss för sin frihet, tvingas arbetare i USA demonstrera för rätten att teckna fackliga avtal – kollektivavtal. Den republikanska guvernören i Wisconsin vill avskaffa denna grundläggande fackliga rättighet. Och också i USA förhindras aktivister att använda internet för att slåss för sina rättigheter!

Det finns mycket att säga om hur västvärlden reagerar på de folkliga revolterna i nordafrika. Det måste bli självklart att vi står upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Snacket om ”stabilitet” handlar dessvärre inte alls i tillräcklig omfattning om omsorg om människor i andra länder. Det handlar alltför ofta om att väst vill bibehålla orättfärdiga handelsförbindelser. Billig olja är viktigare än demokrati och mänskliga rättigheter. Fortsatt vapenexport likaså. Och alltför sällan handlar utrikespolitikens praktik om att faktiskt föra raka och ärliga dialoger med förtryckarregimer. Stabilitet blir en omskrivning av förtryck. Det är inte rimligt.

Demokrati och mänskliga rättigheter är värt att slåss för, tycker människor i både Libyen och USA! Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Läs om situationen i Libyen hos Ekot, Aljazeera, CNN, DN, SvD.

Läs om situationen i USA hos Ekot, AljazeeraCNN, DN, SvD. Ja, jag hittade ingen rapportering alls från rättighetskampen i USA varken hos DN eller SvD…

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Utrikes och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.