Ökad boendesegregation är Reinfeldts lösning

I dagens DN dömer statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ut hyresrätten. Hans analys är att den ökande boendesegregationen i Stockholm beror på att det finns hyresrätter i centrala stan, hyreskontrakten handlas endast på den svarta marknaden enligt landets statsminister.

Hans väg ut ur detta problem är att ta bort hyresrätten. Det vore enligt min mening ett snabbt och effektivt sätt. Men resultatet leder knappast till mindre boendesegregation. Tvärtom innebär det en ökad och befäst boendesegration.

Vi behöver en annan väg framåt i bostadspolitiken. Utgångspunkten ska inte vara att bostaden är en handelsvara, utan en social rättighet. Det kräver knappast mer marknadsorientering, utan mer ordning och reda, mer struktur och mer reglering. Låter vi bostaden fortsätta vara en handelsvara kommer Sverige att fortsätta brytas isär.

Den borgerliga regeringens enda tydliga svar på bostadsbrist och boendesegregation hittills har varit att låta villaägare med ett rum ”över” få bättre villkor för andrahandsuthyrning. Det har jag skrivit om i tidigare inlägg.

Ska bostadspolitiken fungera – och det är en central och viktig del för ett samhälle som hänger samman – så krävs det att politiken utgår från att omfördela.

Reinfeldt väljer att använda politik till att förstärka orätvissorna. Politik tycker jag ska istället ska användas för att slåss mot orättvisor. Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Läs också exempelvis Ylva Johansson och HBT-sossen i samman ämne.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Bostadspolitik, Inrikes och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.