Demokrati måste betraktas som en mänsklig rättighet

I Tunisien genomfördes för en vecka sedan Jasminrevolutionen, människor krävde jobb och demokrati. Revolten har nu spridit sig till andra delar i regionen. I Egypten pågår just nu Hibiskusrevolutionen. Människor kräver jobb och demokrati. Dessa två revolter speglas omfattande i svensk media.

Men det finns en uppenbar risk att vi missar förstå omfattningen av demokratikraven.

De här killarna har också rätt till demokrati!

I Jordanien demonstrerar tusentals i protester mot regimen, inte minst mot den höga inflationen och arbetslösheten. I spetsen finns bland annat fackföreningsrörelsen. (Läs själv hos AlJazeera). I Yemen kräver tusentals demonstranter att president Ali Abdullah Saleh ska avgå. Kraven är bland annat ett stopp på korruptionen och genomförande av ekonomiska reformer. (Läs själv hos BBC).

Ett samhälle kollapsar om orättvisorna blir alltför stora, om arbetslöshet och förtryck accepteras och om demokrati och mänskliga rättigheter sätts åt sidan. I längden kan aldrig stabilitet, detta av politiska ledare så älskade uttryck, upprätthållas utan rättvisa och demokrati.

EU borde snarast skapa ett omfattande program för att stödja de folkliga revolutionernas krav. Genom stöd till uppbyggandet av demokratiska institutioner och ett rättssäkert samhälle.

Hittills har västvärldens politik gentemot mellanöstern präglats av i det närmaste skräck för religion (läs islamofobi). Den politiken har givit krav och näring framförallt åt extrema religiösa grupper, utan folkligt stöd, men däremot med terrorn som vapen. Väst måste lägga religionsskräcken åt sidan!

Så länge vi använder religion som åtskiljande och uppdelande, i syfte att bibehålla orättvisor och förtryck, så kommer de extrema religiösa krafterna att få näring. Istället måste politiken utgå från det enkla men oomtvistliga faktum att religionen har och kommer att ha en självklar plats i alla samhällen.

EU:s stöd måste lämnas till demokratisträvandena. Det måste ges till de studenter, fackföreningsmedlemmar och oppositionella som nu demonstrerar och revolterar mot förtryck och för demokrati. Demokrati kan bara byggas underifrån. Och det internationella stödet måste ges till stöd för människor, inte till stöd för regimer.

Carl Bildt borde omedelbart ta initiativ till insatser från EU. Det är bra att Bildt ”oroas” över situationen i Egypten, men det räcker inte. Ska vi stå upp för demokrati måste det ske till stöd för demokratiutveckling. Vi måste agera, inte bara reagera.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Andra som bloggar, ibland intressant,  om Egypten och revolten: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Läs också ILRS krav i tidningen Tro&Politik på Socialistinternationalen när det gäller demokratiutveckling. ILRS (International Leauge of Religious Socialists) är den internationella organisation som Kristna Socialdemokrater tillhör. ILRS är associerade medlemmar i Socialistinternationalen.

Följ DN, SvD och Ekot, som rapporterar frekvent om utvecklingen i Egypten.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Tro&Politik, Utrikes och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.