Idag borde bli slutet för Mubarak

Idag planeras omfattande demonstrationer till stöd för demokrati i Egypten. Regimen svarar med hårdföra polisinsatser och med att stänga av Internet för att hindra protesterna.

Den egyptiska ledningen med Hosni Mobarak i spetsen värjer sig mot folkets krav på självklara rättigheter med polisvåld. Så kan ingen regim överleva i längden. Världssamfundet måste bli bättre på att tydligt säga stopp och belägg, när regimer förtrycker. Det behövs nya system i FN som ställer krav på demokratiutveckling och stopp för brott mot de mänskliga rättigheterna. Sverige och EU borde gå i täten för att utveckla sådana.

Socialdemokraterna är medlemmar i Socialistinternationalen, SI. Det är en organisation som nu måste ändra sig. Och sluta vara tyst när medlemspartier – exempelvis Egyptens maktparti – bryter mot grundläggande internationella överenskommelser och kväser demokratirörelser.

De demonstrationer som planeras idag riskerar att få våldsamma följder. Trots avstängning av Internet och en stark polismakt måste vi dock hoppas på styrkan i den folkliga revolten. Idag borde bli sista dagen för Mubaraks hittillsvarande styre i Egypten.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Läs mer i Haaretz, The Daily News Egypt, CNN för att få olika bilder från Egypten.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Utrikes och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.