Människan före systemen!

Vuxennämndens i Eskilstuna nya ordförande Mikael Edlund är positiv till att s.k. spisvakter – en brandskyddsutrustning – kommunen (alltså du och jag tillsammans) kan installeras i äldres hem. Utmärkt och bra att han korrigerar nämndens tidigare inställning i den frågan!

– I grunden så ställer jag mig positiv till det på grund av att allting som gör att människor kan få bo kvar i sitt eget boende en längre tid är jag positiv till, säger Mikael Edlund till Radio Sörmland.

Han konstaterar också att de flesta äldre helst bor kvar i det hem de själva skapat. Jag tycker Edlunds uttalande är utmärkt ur flera perspektiv.

För det första är det rimligt att våra gemensamma insatser ska riktas mot sådant som vi själva vill. Alltså, vill vi bo i vårt eget hem så länge som möjligt i livet, då ska vi tillsammans skapa ett så bra stöd för det som möjligt. Och att få en spisvakt installerad förefaller både rimligt och klokt.

Men för det andra säger han ”kan få bo kvar”, för den som läser noga. Det är utomordentligt. För min bild är att äldrepolitiken alltför mycket varit inriktad på att man som äldre ”ska bo kvar”. Antalet särskilda boenden har inte alls ökat i en rimlig takt. Tvärtom har antalet minskat.

En socialdemokrati som står på människans sida har Mikael Edlunds ingång i frågan. Äldreomsorgen ska inte utformas som tvång och med pekpinnar. Den är och ska vara till för de äldre!

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Äldreomsorg, Bostadspolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.