Misslyckat att avstå från bostadspolitik

Bostadspolitiken har avrustats under en längre tid. Från att ha haft en radikal bostadspolitik, som gav oss världens högsta boendestandard där vi betraktade bostaden som en social rättighet har bostadsfrågan blivit något som marknaden ska hantera alldeles ensam.

Det är inget större problem för oss som är väletablerade på bostadsmarknaden. Vi har kunnat göra vår ”boendekarriär”, och kan bo både till rimliga kostnader och bra. Rätt ofta innebär den marknadsorienterade bostadssektorn till och med att vi kan göra oss en rätt rejäl hacka när vi flyttar och säljer. Men samtidigt har boendesegregationen ökat markant. Vi lämnar många människor och stora bostadsområden åt marknadens hårdare öde, vilket gjort att trångboddheten ökar och förslumningen tilltar.

Regeringen vill lösa bostadsproblemen genom att ge mer skatteavdrag till dem som hyr ut rum (åt framförallt ungdomar), vilket jag skrivit om tidigare. Man har också tidigare inrättat ett garantisystem, som sas öka ungdomars möjligheter att köpa sin bostad. Det systemet har nu visat sig vara totalt ineffektivt. Man avsatte pengar för 5.000 garantier om året i tio år, men sedan 1juli 2008 har garantin utnyttjats en enda gång! Ett till 99,9 procent helt misslyckat system, alltså. Inte heller hyresgarantin som inrättades samtidigt har visat sig särskilt välutnyttjad. Läs mer i DN.

Däremot kvarstår bostadsproblemen. Jag är helt övertygad om att trångboddheten inte minskar om skatteavdragen för villaägare som hyr ut rum blir större. Jag är helt övertygad om att arbetslösa inte får bättre boendestandard med fortsatta försämringar av a-kassan. Jag är helt övertygad om att nya jobbskatteavdrag inte leder till ökad rättvisa inom bostadspolitiken.

Vi behöver en ny politik! Vi behöver en politik som återigen placerar bostaden som en central och självklar social rättighet. Återigen borde kravet vara att en normalhyra inte ska gräva ur mer än en tredjedel av den disponibla inkomsten. Utgångspunkten måste vara en bostadspolitik som handlar om omfördelning. Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Andra som bloggar intressant om bostadspolitik är Peter Högberg, Björn Andersson, Alliansfritt Sverige,

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Bostadspolitik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.