Stoppa utvisningarna av kristna Irakier

Situationen i Irak har för många minoritetsgrupper varit obeskrivligt utsatt. Jag har i mitt uppdrag som förbundssekreterare i Kristna Socialdemokrater vid flera tillfällen deltagit i möten och diskussioner om de kristna irakiernas situation.

De är som grupp utsatta för förföljelse, tortyr och förtryck. Många, många kristna Irakier dödas för sin tros skull. En del av dem har lyckats fly, och finns nu i Sverige. Migrationsverket har dock sedan några år helt vänt på inställningen, och de allra flesta kristna irakierna får nu avslag på sina asylansökningar.

En stor grupp kristna irakier som har fått sina avvisningsbeslut av Migrationsverket finns i Eskilstuna. Igår kväll deltog jag tillsammans med representanter från andra partier och många kyrkor på ett möte där frågan uppmärksammades. Claes-Göran Ydrefors, pastor i S:t Eskilskyrkan, skriver också om mötet.

Vi som representerade de politiska partierna – och representanterna för de svenska kyrkorna – fick många och förskräckande bilder och berättelser om situationen i Irak. Det är samtidigt inte lätt för en lokalpolitiker att ta ansvar för hur regeringen (och riksdagen) beslutar i sådana här ärenden. Lokalpolitiker kan dock delta i opinionsbildningen, som alla andra.

Det är orimligt att utvisa människor till ett land där de så uppenbart blir förföljda och förtryckta. Regeringen borde snarast – gärna idag – fatta ett för Migrationsverket tydligt vägledande beslut om att kristna irakier har tillräckliga skyddsskäl. Det är omänskligt att Sverige utvisar människor till en säker förföljelse och risk för tortyr och döden.

Tobias Billström (m), migrationsminister i den Svenska regeringen brukar när han får frågor om avvisningsbeslut hänvisa till att han måste följa lagen. Det är rätt att lagar ska följas. Men en minister har ett större ansvar än så. Visar det sig att regelverket som finns är felaktigt, då ska ministern se till att föreslå ändringar av reglerna. Så gör en regering som tar ansvar. Det borde Billström göra i frågan om kristna irakier!

Jag håller helt med ärkebiskopen Anders Wejryd, när han tillsammans med Karin Wiborn, Anders Arborelius, Tikhon Lundell i Sveriges kristna råd på newsmill säger:

Det är inte värdigt en human rättsstat att återsända människor till ett land där de riskerar förföljelse och hot till livet när den irakiska staten uppenbart är oförmögen att erbjuda dem skydd.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Hållbar utveckling, Idé och rättvisa och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.