Låt de fattiga skrapa med foten – skattebefria dem som har stor bostad…

Kristdemokraterna har enligt SvD presenterat ett förslag som såvitt jag förstår innebär att de med stora villor och bostäder ska få skattefrihet om man hyr ut ett rum eller liknande. Medel- och överklassen ska subventioneras för att ha inneboende. Ett närmast briljant sätt att ytterligare tydliggöra och cementera grupperingen av människor i klasser.

Skattesänkningen riktas till dem som har mest. Det är uppenbarligen den gruppen som kristdemokraterna kallar för ”verklighetens folk”.

Privatiseringsminister Mats Odell har en klar poäng i SvD-artikeln: ”Bostäder är en stor politisk fråga, men den syns inte så mycket i medierna.” Odell vill lösa detta genom att tvinga dem i behov av egen bostad skrapa med foten när de möter ”bättre beställda” för att be om tak över huvudet.

För mig blir det allt mer uppenbart att de orättvisa villkoren i bostadspolitiken är en central fråga. Men av helt andra skäl än de Odell har. När han vill sänka skatten för dem som har stora bostäder, tror jag istället på rättvisare skatter genom mindre skatt på hyresrätten och gärna en återinförd fastighetsskatt för villaägare, så att de med småslott blir med och bidrar till en solidarisk bostadspolitik.

Och solidaritet är knappast samma sak som nedlåtande skattesubventionerad välgörenhet. Solidaritet och rättvisa i bostadspolitiken ska innebära att en egen bostad är en rättighet.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Hållbar utveckling, Idé och rättvisa och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.