Den kristna högern på frammarsch

I Dalarna har Lennart Sacredeus vunnit provvalet till  kristdemokraternas riksdagslista. I Skåne föreslås Tuve Skånberg som förstanamn. Det berättar tidningen Dagen. Båda är kända som rätt tydligt högerkristna.

Det stämmer väl in i bilden av att kristdemokraterna i rask takt utvecklas mer och mer till allt tydligare högerkristet alternativ i svensk politik. Partiledaren Göran Hägglund har ju vid flera tillfällen i år profilerat sig som mer och mer reaktionär. Partiet har också tagit strid mot samkönade äktenskap, även om man förlorat; först i riksdagen och senare också när kyrkomötet inom Svenska kyrkan behandlat frågan.

Kristen höger står mot kristen vänster. I vårt ”Manifest för kristen vänster” menar Broderskapsrörelsen bland annat:

Vi strävar efter varje människas frihet att ta makten över sitt eget liv. Kultur, arbete och livslångt lärande gör människor starka att möta samhällsförändringar, det ger människor nödvändiga redskap för att förstå sig själva och sitt samhälle.

Vi bejakar alla sidor av mellanmänsklig samvaro som är ett ömsesidigt uttryck för kärlek. All kärlek är bra kärlek. Varje människa ska ha rätten att definiera sig själv, i samspel med andra.

Vi ser sanningen som något som bara Gud till fullo äger. Vår uppgift är att söka. Dialog med oliktänkande är inte ett hot utan en stor tillgång i vårt sökande.

Vi vägleds av Jesu ord i Matteusevangeliet ”vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig”. Vi vill se dessa ord omsatta i politisk handling i hela världen.”

Mot det står den kristna högern. De vill snöpa kulturutbudet, utestänga vuxna människors rätt till kärlek. Det gör de för att de äger sanningen och som det verkar har slutat söka. Därför är dialog med oliktänkande onödigt.

Det känns allt viktigare och angelägnare att stå upp för människovärdets okränkbarhet och varje människas frihet att ta makten över sitt eget liv. Med Sacredeus och Skånberg i spetsen för kristdemokraterna blir det tydligt varifrån motståndet kommer.

Jag har skrivit om kristdemokraterna tidigare, bland annat här och här.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa, Tro och solidaritetsrörelsen och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.