Ensamkommande flyktingbarn ska tas emot i hela Sverige

Debatten om ensamkommande flyktingbarn är alldeles för ofta osmaklig och rentav rutten.

Det har visat sig den senaste veckan där Vellinge – det moderatstyrda lågskatteparadiset i Skåne – fått ge exempel på vardagsrasismens ansikte.

Ros3För mig som kristen socialdemokrat är det en självklar att utgångspunkt att ensamkommande flyktingbarn ska ges en fristad i Sverige. I vårt asyl- och migrationspolitiska program som beslutades av förbundskongressen i somras konstaterar vi också ”att samtliga kommuner åläggs att ta emot ensamkommande barn och ungdomar”.

Jennie Silis har en underbart välformulerad debattartikel i Expressen om Vellinge, som jag fick tips om av Cecilia Dalman Eek.

Alla människor har rätt till ett liv i frihet och möjligheter att forma sin egen framtid. Det gäller var man än är född, och var man än råkar bo. Tvingas man fly till Sverige ska möjligheterna finnas här – och nu.

Jag är stolt att bo i Eskilstuna, som är en av de kommuner i Sverige som tar emot flest flyktingar i förhållande till vår folkmängd. Där finns också möjligheter för ensamkommande flyktingbarn att komma. Särskilda insatser görs för dem. Men jag är inte nöjd.

Självklart ska alla kommuner ta emot ensamkommande flyktingbarn! Men det räcker inte. De ska få en trygg plats att leva och utvecklas på. De ska välkomnas som den resurs de – liksom alla människor – är för vårt samhälle.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Läs också en synnerligen intressant blogg: Kristen vänster.

Andra som skriver om ensamkommande flyktingbarn är 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Hållbar utveckling, Idé och rättvisa, Tro och solidaritetsrörelsen och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.