Sjukvården behöver politisk styrning!

Landstinget Sörmland ska nu ta miljöhänsyn när man skriver ut medicin, rapporterar Eskilstuna-Kuriren. Alldeles utmärkt, tycker jag. Det har jag – och många andra politiker för den delen – tyckt länge. Jag har ställt frågor om hur arbetet med att förverkliga det miljöprogram som landstingsfullmäktige antog 2003 går. Den första ställde jag 2005, ett knappt år efter det jag blivit invald i fullmäktige. Svaret jag fick då hittar du här. Då skulle arbetet sättas igång, fick jag reda på. Två år senare ställde jag en ny fråga, och fick till svar att det inte hänt så mycket: ”Dessvärre har jag nog ingen bra förklaring till varför arbetet inte har kommit längre än vad det har gjort”…

Nästan samtidigt rapporterar samma tidning om hur räddningstjänsten runt om i Sörmland når fram före ambulanssjukvården omkring hälften av gångerna, sedan man utvecklat ett samarbete om utryckningar som brukar kallas IVPA (I Väntan På Ambulans). Samarbetet har startats under mer eller mindre stark avrådan från ambulanssjukvården, som inte heller idag tycker att satsningen är särskilt viktig, enligt Kuriren.

Utan politiskt arbete hade varken miljöhänsyn vid medicinförskrivning eller IVPA blivit verklighet. Min slutsats är enkel: Sjukvården behöver politisk styrning!

Utan politiker – allmänföreträdare valda av befolkningen – skulle utvecklingen vändas ännu mer inåt. Demokrati är vackert, men det är också nödvändigt. Vi behöver mer demokrati. För det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.