Bäst för dem som har mest

När Reinfeldt talar numera brukar han vara noggran med att det är metallarbetare och vårdbiträden som tjänar på regeringens skattesänkningar. Och visst blir det lägre skatt också för dem – förutsatt att de inte är sjuka eller arbetslösa.

Men dessutom – och då blir bilden helt annorlunda än den ”spinn-doktor” Reinfeldt försöker sätta – är det så (som det ju brukar) att om det regnar på prästen så stänker det på klockaren.  Sedan Reinfeldt blev statsminister har skatterna sänkts med 85 miljarder kronor, enligt beräkningar av Riksdagens Utredningstjänst och som presenteras i en rapport  (se särskilt från sidan 13 och framåt) från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, som också refereras av Aktuellt i Politiken. Nästan hälften (49,2%) av detta – mer än 40 miljarder – har gått till den fjärdedel som tjänar mest, medan  bara drygt 6 procent gått till den fjärdedel som tjänar minst.

Klyftorna ökar, samhället bryts bit för bit itu. Dessutom rusar budgetunderskottet i en tid när pengar behövs för offensiva satsningar. Det förlorar alla på. Inte minst metallarbetare och vårdbiträden, men självklart framförallt de som inte har jobb.

Reinfeldt har inte bytt politik, han har bara bytt retorik. Sverige är värd en annan politik. Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Kolla också hos Alliansfritt Sverige hur Reinfeldt skapar sin senaste konspirationsteori…

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Hållbar utveckling, Idé och rättvisa, Tro och solidaritetsrörelsen och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.