Vriden rubrik i Ekot

Sveriges Radios Ekoredaktion ropar i en rubrik ut att ”Regeringen kör över Naturvårdsverket”. Ärendet handlar om förbifart Stockholm.

Man kan ha olika uppfattningar i själva sakfrågan. För egen del förstår jag väl alla fördelar med förbifarten, men är också rätt tveksam till insatsen eftersom det är ytterligare en bit på bilismismen (alltså ett samhälle som helt och fullt bygger på bilen som bastransportmedlet).

Men däremot tycker jag faktiskt att Ekot (förmodligen rätt medvetet för att skapa en bättre rubrik) missförstått de olika uppdrag som regeringen och statliga myndigheter har. Det har dock Naturvårdsverkets nya generaldirektör Maria Ågren bättre grepp om. För det är ju precis som hon säger att Naturvårdsverket ska yttra sig som expertmyndighet utifrån sina specialområden. Regeringen har därefter uppgiften att väga samman olika – och ibland rätt skiftande – perspektiv och ”specialområden”.

Naturvårdsverket och alla andra statliga myndigheter ska inför regeringens beslut i olika frågor alltid se till att regeringens beslutsunderlag är så fullgott som möjligt (eller i formell mening i alla fall när regeringen ber om deras synpunkter, vilket varje regering regelmässigt gör).

Samhället består av mer än ett perspektiv. Naturvårdsverket står för ett både viktigt och centralt perspektiv. Men det är inte det enda perspektivet.

Det är inte alltid lätt att vara regering, men det är regeringens uppdrag att väga samman och fatta slutliga beslut. Jag tycker – och det tror jag de flesta redan vet – att regeringen alltför ofta drar fel slutsatser och fattar mindre kloka beslut. Men jag skulle nog vänta bra länge innan jag anklagade regeringen för att ”köra över” en av sina myndigheter. För det är inte myndigheterna som styr Sverige, utan det är precis som det står i grundlagen så att ”regeringen styr riket”.

Det är bra tycker jag. För jag tycker demokrati är bättre än teknokrati.

I övrigt tycker jag som jag brukar att det är dags.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.