Peter Eriksson – en riktigt bra politiker!

Denna blogpost är också publicerad på http://blogg.kristenvänster.se

Jag kommer precis ut från ett seminarium om grön ideologi och radikal miljöpolitiks möjligheter i en röd-grön regering under årets Almedalsvecka. Spännande och spänstigt! Nisha Beshara från Dagens Arena gjorde en bra analys av en ideologiskt rätt trött socialdemokrati med god regeringskompetens och en grön rörelse med mer spänstig ideologisk diskussion.

Visst finns det kvar en del stolligheter bland de gröna, och viljan att ha rätt är bland en del större än viljan att få rätt och faktiskt förändra samhället. Men miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är en riktigt bra politiker! Han inledde med att påpeka det för mig självklara faktumet att politik handlar om att förändra verkligheten och att det ställer krav på att ta ansvar.

Socialdemokratin har under mer än 100 år varit den enda radikala politiska kraften i Sverige som också varit beredd att ta ansvaret för att få sina idéer genomförda. Nu finns med Peter Eriksson och Maria Wetterstrand ytterligare en radikal politisk kraft som både har idéer och vill ta ansvar för att de ska bli genomförda.

Framtiden ställer andra och nya krav på idéerna än den tid vi har bakom oss. Miljöpartiet har nu lämnat lekstugestadiet och tar sina idéer med sig in i ett stadium av att få idéerna verkställda. På en del punkter har jag både invändningar och kritik mot deras politik – friskolefrågan är ett bra exempel på en (vilket påpekades av en seminariedeltagare) ideologiskt vit fläck för (MP).

Ska vi lyckas förvalta uppdraget att vara samhällsförändrare måste förmågan att regerga kombineras med en livlig och aktiv ideologisk debatt och diskussion. Sverige skulle må bättre om socialdemokratin och miljöpartiet vågade samarbeta om en sådan diskussion. Var och en med full respekt för varandras integritet och identitet, men var och en med full respekt för att ens egna idéer mår bra att fortsatt utveckling. Tänk om både socialdemokrater och miljöpartister (vid sidan av partiledarna, som ju redan är i full gång) skulle våga detta!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Tro och solidaritetsrörelsen och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.