A-kassa till lärarna Reinfeldts lösning

Uppdaterad 14/5 2009

Sveriges Kommuner och Landsting gör mångmiljardförlust i jobbkrisens spår. Ökad arbetslöshet leder till lägre skatteinkomster och ökade sociala kostnader, inte minst sticker nu försörjningsstödskostnaderna i höjden. Då säger Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M):

Vi har trots små egna resurser tillfört sju nya miljarder för nästkommande år. Nu vet kommuner och landsting om förutsättningarna, nu måste de också ta sitt ansvar, enligt Ekot

Enligt Dagens Industri (via Expressen) kommer flera av landets kommuner att tvingas till skattehöjningar. DI:s källa är moderata ordföranden för Sveriges Kommuner och Landsting Anders Knape.

Kommunerna kommer att sakna mellan 5 och 8 miljarder kronor efter de tillskott som regeringen efter mycket tjat lyckats skrapa ihop. Så stora skattehöjningar lär kommunpolitikerna varken vilja eller klara av. Istället återstår besparingar och neddragningar. Ett tydligt exempel är Motala kommun, som nu varslar 116 skolanställda.

Den största utgiften i kommunal verksamhet är lönekostnader. Och ska kommunernas budgetar gå ihop kommer kommunerna tvingas säga upp personal. Det har för övrigt redan börjat.

Så istället för lön kommer kommunanställda – exempelvis lärare  – att få a-kassa. Den kostnaden kommer att drabba statens ekonomi. Nettokostnadsskillnaden är inte särskilt stor (skatter, arbetsgivaravgifter m.m. som kommunerna betalar är ju inkomster för staten). Statsministern väljer alltså att möta jobbkrisen med att tvinga kommunerna att säga upp personal. Jag säger som Karl-Petter Thorwaldsson, ABF:s ordförande, brukar säga: Det är inte bara borgerlig politik, det är korkat också!

En annan väg är möjlig. Det är dags för förändring.

Dags för rättvisa!

Andra som skriver om detta är Peter Andersson, Claes KrantzAnn-Sofie Wågström, Roger Berzell och Alliansfritt Sverige.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Jobb och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.