Politikens Rumpnissar

Centerstämman har inletts. Den är tidigarelagd på grund av EU-parlamentsvalet. Det är ett parti som håller på att byta skepnad i rasande takt som träffas. Från ett i den svenska myllan stabilt placerat folkrörelseparti där politiken byggde på värderingar och visioner till ett centralstyrt kampanjparti med synnerligen välfylld kassakista. Ja, centern är det rikaste partiet i Sverige! Pengarna kommer från försäljningen av ett antal tidningar.

Ett kampanjparti skiljer sig på flera sätt från ett folkrörelseparti. För ett kampanjparti är makten viktigare än visionerna och värderingarna. Exemplen i närtid över hur centern med sin ledare Maud Olofsson har bytt åsikt är flera. Jag har tidigare skrivit om det bland annat här och här. Börje Hörnlund, tidigare c-statsråd, gick nyligen i rejäl attack på DN-debatt. Dagens Arena är som oftast mycket träffsäkra i dagens ledare: ”Makten framför allt”. Till slut blir centerns alla åsiktsbyten och svängar så många och osammanhängande att de blir som Rumpnissarna i Ronja Rövardotter, och frågar sig ”voffo blir det på detta viset?”.

Frågan är om centerrörelsen accepterar maktpiruetterna? Det är nu på stämman de bestämmer det.

Maud Olofssons centerparti vill ha mer kärnkraft, mer marknad och mindre miljösatsningar, mindre trygghet samt makt.

En annan väg är möjlig. Det är dags för förändring.

Dags för rättvisa!

Det går att läsa mer om centerstämman bl.a. här: Svenska Dagbladet, DN, Centerpartiet

Andra som skriver intressant om centerpartiet är: Peter Andersson, Johan Ulvenlöv och Lasse Eriksson

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.