Se till att det brinner – Allt för "hårdare tag"!

Rosengård brinner. 

Försämrade regler i a-kassa, sjukförsäkring och andra socialförsäkringar kombinerat med en arbetsmarknad som helst bara anställer gammelsvenskar. Dessutom en sedan tidigare avskaffad social bostadspolitik (läs också mitt föregående inlägg om det). Jobbskatteavdrag och ROT-avdrag för medelklassen ovanpå det för att ytterligare öka klyftorna.

rosengard

Foto: Ulf Carmesund

Resultatet låter dessvärre inte vänta på sig. För de som redan drivits till hopplöshet ser samhället och politiken till att det bara är ökad hopplöshet som ses som framtidsväg. Perfekt utgångsläge för borgerlig batongpolitik.

Först bryts samhället isär av orättvisa ”reformer”. Sedan blir det enklare att få förståelse för krav på hårdare tag. För några år sedan var det nuvarande skolministern (och också numera partiledaren för FP) Jan Björklund, som kunde kräva hårdare tag (förbud, avstängingar m.m.) när det var oroligt på en skola i Rosengård. Nu kan partiets rättspolitiske talesman Johan Pehrsson gotta sig i att kräva en ”Nationell polisstyrka” för att sättas in mot revolterande ungdomar. På TV kräver han dessutom utegångsförbud, vilket också SvD skriver om! Också Sverigedemokraterna kräver utegångsförbud i Rosengård

Det finns en annan väg: Bygg samhället rättvist! Tvinga inte människor in i hopplöshet och ryck inte undan alla möjligheter till drömmar om en god framtid. Vägen dit är dessvärre lång. Åtgärderna som krävs är många. Här är bara några exempel på vad jag tror behövs:

  • Beskatta inte arbetslösa och sjuka hårdare utan gör skattesystemet rättvisare
  • Inför ROT-avdragsmöjligheter också för hyresvärdar
  • Ställ krav på hyresvärdar – stärk de offentligt ägda bostadsbolagen. Läs i Sydsvenskan om hur offentligt ägda bolag gör skillnad (Jämför gärna med Acta:s bostadsbestånd!)
  • Bygg ut kompetensutvecklingsmöjligheterna
  • Skärp diskrimineringslagstiftningen avseende arbetsgivares anställningsprocesser för att ge alla samma chans till jobb
  • Återinför en social bostadspolitik. Använd möjligheterna att göra ”miljonprogramsområdena” till föregångsbilder för resurs- och energieffektivitet
  • Stoppa kundvalsmodeller i sjukvården som missgynnar sjuka och minoritetsgrupper
  • Stärk kommunernas makt över skolan för att minska skolsegregationen

Det som krävs är alltså en annan politisk inriktning. Folkpartiet och den moderatledda regeringen vill uppenbart bygga ett samhälle som bryts isär. Sedan, när konflikterna ökar med större orättvisor kan de få ställa sina krav på hårdare tag. Jag tror inte rättvisa och rättfärdighet byggs starkt med hot och repression. Tvärtom ska rättvisa och rättfärdighet byggas med kärlek, respekt och omtanke.

Jag hoppas innerligt att socialdemokratin nu när politiken inför nästa mandatperiod ska slutformuleras och beslutas lyckas vända bort från vägen som handlar om att låta marknaden vara herre och människorna tjänare. Det ska vara tvärtom!

Det är dags för förändring.

Dags för rättvisa!

Läs också vad andra skriver om Rosengård, rättvisa, folkpartiet, bostadspolitik

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Hållbar utveckling, Idé och rättvisa, Klimat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.