Moderaterna vill höja skatten

Nu meddelar moderaternas partisekreterare att det kan bli aktuellt med skattehöjningar i kommunerna. Orsaken är de stegrande kostnaderna för försörjningsstöd (socialbidrag). Läs mer hos radions Eko.

Skattehöjningar i kommuner (och landsting) är en jobbig fråga att ta ställning till som politiker. Kommunalskatten är proportionell och drabbar alla lika oavsett inkomstnivå. Visst kan det finnas skäl att höja skatten. Jag har själv för mindre än ett år sedan varit med om ett sådant beslut i landstinget Sörmland. För mig grundade jag ställningstagandet på det stora behovet av att bättre kunna finansiera den verksamhet vi bedriver, främst hälso- och sjukvård. Orsaken var också att landstingets ekonomiska läge var (och är) allvarligt. Att avstå från skattehöjning skulle inneburit ännu större neddragningar och försämringar än vi ändå tvingas till.

Moderaterna försöker nu i ökande omfattning bli mer och mer som socialdemokrater. De kallar sig det nya arbetarpartiet. Men i den värsta jobbkrisen på många, många år småsatsar den moderatledda regeringen på insatser för att motverka arbetslösheten. En skvätt pengar till kommunerna (som sannolikt inte kommer att täcka de ökade kostnaderna för försörjningsstöd) har man beslutat om. Men fortsatta skattesänkningar för höginkomsttagare och inga lättnader för sjuka, arbetslösa och pensionärer.

När situationen nu börjar visa sig helt ohållbar väljer så moderaterna att göra skattehöjningarna på ett sätt som mest drabbar dem med låga inkomster. Statsbudgeten tillåts gå med underskott (varför blir det alltid så med borgerliga regeringar?), och kommunernas generella kostnadsökningar på grund av jobbkrisen ska betalas med höjd kommunalskatt.

Det finns ibland orsaker att höja kommunalskatten. Men knappast ska väl de(förhoppningsvis) kortsiktiga dramatiska problem jobbkrisen drar in hela den offentliga ekonomin i betalas mest av dem med lägst inkomster. En annan väg är möjlig. Ökade kostnader för försörjningsstöd ska täckas genom ett högre uttag av statlig skatt. Den kan utformas så att den drabbar dem med högst inkomster och därmed störst betalningsförmåga mest. För övrigt anser jag att alla inkomster ska beskattas lika. Sjuka, arbetslösa och pensionärer ska inte straffbeskattas.

En annan framtid än den moderaterna vill bygga är möjlig. Det är dags för förändring.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Hållbar utveckling, Idé och rättvisa och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.