Dags för rättvisa!

Mona Sahlin och Thomas Östros presenterar idag huvuddragen i en riktigt bra och framtidsorienterad politik för jobb, miljö och välfärd. Jag har väntat och väntat.

Särskilt bra är förslagen om höjd skatt för de som tjänar allra allra mest. Rättvist är också förslaget om att de med de lyxigaste och dyraste bostäderna ska betala mer än dryga 6 000 kronor i fastighetsskatt. Samtidigt presenteras också satsningar på välfärden, miljön och på utbildningsområdet. Insatserna har dessutom en inriktning som leder till stimulans av arbetsmarknaden, fler jobb helt enkelt.

Det bästa är att politiken tar avstamp i dagens verklighet och adresserar dagens och morgondagens problem. Jag hoppas dock att den nya skatten för de riktiga höginkomsttagarna får en tydlig fördelningspolitisk profil. Det är nödvändigt. Möjligen är jag tveksam till de reala fördelningspolitiska effekterna av en återinförd förmögenhetsskatt. Det låter bra, men risken är alltför stor att förmögenhetsskatten återigen mest blir kosmetika i debatten och för de rika en frivillig skatt som lätt går att komma undan.

Låt mig också lägga till en fundering inom skatteområdet. Företagsbeskattningen är relativt låg redan idag. Men för att stimulera företagen att återinvestera sina vinster (när konjunkturen vänder, får man väl lägga till) kanske företagsbeskattningen skulle tas bort. Det kunde i så fall finansieras genom att skatten på utdelning av vinsten från företagen till aktieägarna höjdes. Därigenom skulle det bli ännu attraktivare för företagen att återinvestera vinsterna snarare än att dela ut dem till ägarna. En sådan förändring skulle stärka företagens konkurrenskraft och skapa fler jobb.

Jag har det senaste året inte alltid upplevt socialdemokratins uttalanden som riktigt helhjärtade. Mer i den allra sämsta meningen kampanjartade och rätt valhänta utspel som fokuserat på den moderatledda regeringens tillkortakommanden.

I och för sig är det mycket av regeringens politik som är värt att kritisera. Men det går lättare när alternativet är tydligt och den egna viljan klar.

Socialdemokratin vill göra rättvisa satsningar på välfärd, människors utvecklingskraft och miljö. Den moderatledda regeringen sänker skatten för höginkomsttagare, avreglerar tågmarknaden och intar en vänta-och-se-filosofi i miljöpolitiken.

Bra att alternativen blir tydliga. Och bra att socialdemokratins alternativ, när det nu börjar utkristallisera sig, handlar om rättvisa och framtid!

Det är dags för förändring!

Dags för rättvisa!

Andra som bloggar om socialdemokraternas framtidsprogram är bland annat Peter Andersson, Peter Swedenmark och Jinge.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.