Liberalismen är död, leve friheten!

Idén om att avregleringar och marknadsplaceringar har fått sig en riktigt rejäl törn de senaste dagarna. Nu är det moderater och gamla folkpartister, för att inte tala om centerpartister, som kräver statliga lösningar, centrala upphandlingar och gemensamma statliga lager som lösning på corona-frågan.

För min del är det rätt uppenbart att just de lösningar som moderater, gamla folkpartister, för att inte tala om centerpartister, har krävt och genomfört de senaste tjugo åren har visat sig vara direkt kontraproduktiva.

Privata äldreomsorgsanläggningar drivna av vinstskapande företag har sedan länge valt just vinsten, avkastningen på kapitalet, före välbefinnandet för de äldre som råkar finnas i företagets vård (eller våld?). Privata skolor, drivna av vinstmaximerande företag, har visat sig vara mer för vinstmaximering än för elevernas kunskapsmaximering. Privata apotek har visat sig vara mer för vinster än för solidarisk läkemedelslagring. Helt enkelt har ekonomiska vinster satts före människors utveckling och välbefinnande.

Det är i grunden inte särskilt konstigt. Privata företag, drivna med privata aktieägare, har som enda syfte att ge vinst. Inte att bygga solidariska läkemedelslager eller lager för sjukvården. Inte att ge elever kunskap utan för att ge ägare vinst.

När nu Corona-viruset drabbat också vårt land, även om det kommer från andra delar av vår värld, så är det de som snabbast krävt sk liberalisering för någon vecka sedan, alltså att föra ansvaret från den offentliga sektorn till den privata sektorn, som nu högljutt och tydligt krävt just statliga läkemedelslager, statliga insatser för flygbolag, förstatligande av sjukvården (vad nu det i praktiken innebär?), helt enkelt statliga icke liberala insatser. Att de inte skäms för vad de gjort.

Liberalismen är död. Låt oss istället bygga ett samhälle på idén om solidaritet, gemenskap och samhörighet. Ett samhälle som klarar av svåra kriser, som klarar av att ta ansvar för det som händer. Det kräver mindre marknadslösningar. Det kräver mindre av sk konkurrensutsättning. Det kräver istället mer av lagerhållning och ansvar.

Med ett väl fungerande offentligt styrt system, där skolor och vård styrs av den offentliga sektorn kan vi bygga ett samhälle som ger frihet. Frihet för dig och för mig, men möjligen inte för en eller annan riskkapitalist. Frihet för människor är inte frihet för kapitalägare, helt enkelt. Jag hoppas att inte minst centerpartister, med den historia de har, begriper det. Liksom också fd folkpartister. De kommer ur politiska rörelser där medlemmarna inte självklart haft en stark ställning i samhället. Att få moderater att begripa samma sak är nog svårare. Det är ett parti byggt av människor som alltid bestämt, som alltid fått som de vill.

Liberalismen är nog rätt trött just nu. Möjligen död. Men låt oss tillsammans fira friheten. Leve friheten!

För det är dags nu. Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Inrikes. Bokmärk permalänken.