Be om ursäkt – ta ansvar för rättvisa!

Det är dags för rättvisa! Så har jag skrivit under flera år på min blogg. Och det blir ett allt aktuellare krav. När nu för varje dag det ena efter det andra av fullkomligt orimliga bonusavtal möter offentlighetens ljus får girigheten allt fler ansikten. Att finansgrabbarna med frisyrerna på Östermalm är giriga, det vet vi sedan tidigare. Att ett gäng börsbolagschefer också är det är också känt. Nu rullar också statens högsta tjänstemän in på arenan. I AP-fonderna tog det knappt en timme efter det att den borgerliga regeringen ökat möjligheterna att ge bonusar, innan kraven på dessa och besluten om dem kom.
Det är osmakligt, orimligt och grovt girigt att vare sig kräva, besluta om för andra eller acceptera en lön på en miljon kronor i månaden. Den som inte förstår det ska ompröva sitt uppdrag i styrelsen för ett bolag som fattar sådana beslut.
De arbetarrörelse-företrädare som har fått förtroendet att sitta i AP-fondstyrelserna borde be sina uppdragsgivare om ursäkt, ställa krav på att bonusavtalen rivs upp och ta ansvar en rättvisare framtid.  I söndagens Rapport fick de möjlighet att kommentera. Nu har Wanja Lundby-Wedin kommenterat AMF-pensionen i Aftonbladet. Det är bra att hon nu lovat ta ansvar för att utreda hur ett sådant beslut kunde fattas.

Jag har tidigare skrivit om lönenivåer i statliga företag och myndigheter. Min uppfattning står kvar. Girigheten måste stoppas. Det finns flera vägar att gå. En relativt enkel väg vore att beskatta inkomster över 131 000 kronor i månaden (statsministerns arvode) med ytterligare ett steg i skatteskalan. Lägg på 25-procents skatt till! De som har löner högre än så lär klara sig även om 80% går till finansiering av välfärden.
Det är dags för förändring. Dags för rättvisa!
Läs också i och Dagens Industriom bonushajar.

Andra som bloggar om bonusar är Jan Andersson, Gunilla Svantorp, Bo Widegren, Politikerbloggen

Det här blogginlägget är också publicerat på Kristen Vänster

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.