Kairos

Miljöpartiet hade sin dag igår. Åsa Romson talade mycket om Östersjön, vilket av många ”bedömare och kommentatorer” påstås ha varit en felsatsning. Jag är inte lika säker. Frågan om miljö och hållbar utveckling är en i sak mycket viktig fråga, vilket allt fler väljare också börjar tycka.

Det hade också den Moderatledda regeringen insett, och de satsade på att störa ut Miljöpartiet med en total kovändning som sades handla om nya höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg respektive Malmö. Där sparades inga (ofinansierade) pengar. Inemot 500 miljarder skulle de satsa ”huvudsakligen av staten” som vice statsminister Jan Björklund sa. De spädde på med att också säga sig vilja bygga ut järnvägarna i de norra delarna av landet. Men då skulle kommunerna vara de som stod för en betydligt större del av notan. Valtaktiken handlade om att den Moderatledda regeringen nu skulle se till att Sverige skulle få science-fiction-tåg, som finansminister Anders Borg kallade en motsvarande satsning när den presenterades av Socialdemokraterna för ett par år sedan…

Mediebilden idag är styrd av de kortsiktiga onelinersprinciper som journalistiken styrs av. Eller att ”kampen om de stora rubrikerna utkämpas krona för krona”, som Viktor Barth-Kron påpekar i dagens DN (jag hittar ingen delningsbar länk 🙁 ).

Jag tror väljarna är klokare än att köpa idén om att utspel utan täckning ökar sannolikheten för högt valresultat. Tvärtom tror jag att väljarna lägger sin röst på den de anser har en sammanhängande politik för ett bättre Sverige. Och på den punkten ligger den Moderatledda regeringen risigt till. Det redovisar Mikael Damberg (S) bra i dagens DN.

Annars funderar jag mycket på hur disparat Almedalsveckan är. I huvudsak tror jag det är utomordentligt. Här finns omkring 3 400 olika seminarier där Sveriges och ibland världens bästa kunskapare och debattörer delar med sig av sina kunskaper, tankar och idéer. Här finns representanter från alla partier som får möjlighet att pröva sina lösningar och tankar i debatter mot motståndare och samarbetsparter. För min del är det inte minst en härlig möjlighet att få kompetensutveckling inom snart sagt alla områden.

En allt större del av utbudet under Almedalsveckan är numera knutet till existensiella och andliga frågor. Gårdagen avslutade jag med en alldeles hänförande midnatts/fredsmässa i Domkyrkan, där KG Hammar predikade. Jag gick därifrån stärkt i övertygelsen och tron att det går att skapa ett bättre samhälle.

När politisk övertygelse också kan hämta kraft ur existensiella frågor och tillåtas rymma en andlig dimension, blir de politiska lösningarna och reformerna grundade i en långsiktig tanke och tradition. Religionen är uråldrig, de politiska ideologierna högst ett par hundra år gamla…

Då avstår man från att i valrörelsen spela med kommunikationstaktiernas metoder som huvudingrediens. Då blir politiken istället inriktad på att bygga vidare. I riktning mot ett bättre samhälle, där människan nu och i framtiden får möjlighet att bli fri och delaktig i gemenskapen.

KG Hammar lärde oss ett grekiskt ord under sin predikan. Kairos. Det betyder ”det rätta ögonblicket”.

Kairos!

Dags för rättvisa!

Om Åsa Romsons tal: DN, Sydsvenskan, Eskilstuna-Kuriren

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa, Miljö och klimat och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.