Man måste inte vara för fiendens fiende

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland förvärras för varje dag. Folkomröstningen på Krim om att ”byta nation” till Ryssland från Ukraina strider mot folkrätt och demokratiska grundprinciper. Om detta är det svårt att invända. Rysslands osmakliga och geopolitiska glupskhet är ovärdig varje demokratisk och human nation (ungefär lika ovärdig som när USA invaderade Grenada eller Irak. Vid inget av fallen fanns ett mandat från FN som legaliserade aktionen) och måste med tydlighet fördömas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet innebär dock inte att Ukrainas ledning efter revolten ska hyllas och accepteras utan tydligt och klart klandras för rasistiska och antidemokratiska idéer. Med Svoboda (som stöds av bl.a. Svenskarnas parti och Nordisk ungdom) och högra sektorn i ledningen av den provisoriska regeringen kan man inte säga att bara för att Ryssland och Putin agerar mot folkrätt och demokrati så är Ukrainas regeringen för just folkrätt och demokrati. Martin Aagard skrev redan i december 2013 en rätt rimlig redovisning av Svobodas ideologi och bakgrund.

När nu utrikesminister Carl Bildt tydligt och klart – och jag håller med – säger att Ryssland och Putin stänger ett antal diplomatiska dörrar, så vore det minst sagt rimligt att samme utrikesminister (Bildt) klart och tydligt tar avstånd från Svoboda, och deras politik. Men det gör han inte, och det förvånar.

Man måste inte välja sida i en konflikt som har två kontrahenter med det gemensamma att de har fel. Man kan – och måste – med tydlig och klar stämma säga ifrån gentemot båda parter. Ryssland gör fel, Krim är en del av Ukraina. Ukraina måste klandras för varje försök till rasism och idé till brott mot de mänskliga rättigheterna.

För, trots vad USA och den bipolära debatten ställer krav på, båda parter har fel.

Det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Utrikes och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.