Gärna återställning, men sedan inget alls

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet föreslår idag att regeringens huvudlösa uppluckringar av bonusreglerna för statligt anställda ska återställas till det förra och betydligt stramare regelverket. Bra!

Men det det räcker inte. Bonuslöner är ett uttryck för det konsumtions- och girighetssamhälle som nu bryts sönder. De bygger på värderingen att ingen gör något bra om det inte klirrar extra i den egna kassan, på värderingen att egot är det enda som betyder något. Ett samhälle byggt bland annat på den värderingen blir måhända pekuniärt gott för en hel del. Men det blir kallt och rått. Det bygger på utslagning.

Framtiden måste byggas på rättvisa. Därför måste nästa steg vara att ta bort bonuslönesystemet helt i den statliga sektorn. Och därpå måste skattesystemet byggas om för att motverka alla orimliga och osmakliga både lönenivåer och bonusar i det privata näringslivet. Det är dags nu. Dags för rättvisa!

Andra som skriver om bonusarna är bland annat Alexandra EinerstamEva Rundkvist,  Jonas Vlachos på Ekonomistas, Peter Soilander,  Kulturnissen, Yastory.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.