Källkritik istället för hat!

Viktigt inlägg i en mycket angelägen fråga i dagens Svenska Dagbladet; källkritik och möjligheterna till korrekt information. Nuri Kino formulerar sig väl kring behovet av att ha egna korrespondenter på plats, för att minimera risken för att luras av propaganda. Det har hänt flera gånger i svenska medier. Risken är stor att det kommer att ske igen. Således; lita heller inte blint på vad som står i svenska tidningar. Det kan vara falsk propaganda. Gör en egen kontroll, fundera på rimligheten, döm aldrig för hårt utan att känna dig rimligt säker på fakta.

Det gäller både utrikesnyheter och inrikesdito. Förenklade bilder av komplicerade skeenden skapar grogrund för hets, våldsamheter och felaktiga politiska beslut. Dra dig inte undan från det annorlunda, utan sök dialog och använd nyfikenhet.

Alltför ofta bygger vi våra slutsatser på okunnighet och rädsla. Istället för att källkritiskt granska det som sägs om ”den andre” sväljer vi andras ”sanningar” för att de stämmer med och rentav förstärker våra egna fördomar.  Så skapas hat, och hat föder ondska.

Ondska skapas alltför ofta med spegeln som metod, och okunnigheten om ”den andre” som källa. Sannolikt oftare av dig själv än den du dömer som ond.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa, Tro&Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.