Se den andre – uppgiften nu för Egypten

Folkomröstningen kring ny konstitution för Egypten pågår idag och i morgon. Jag hoppas det är början på ett nytt kapitel för den Egyptiska revolutionen och befrielsekampen.
Det är många fel och oförrätter som begåtts också efter den 25 januari 2011, då revolutionen inleddes. Ska Egypten ta sig framåt måste dessa begågna oförrätter hanteras tydligt men varsamt av alla inblandade parter. Det är inte rimligt att terrorstämpla sina politiska motståndare, som den nuvarande militärstödda regeringen gjort. Det är heller inte rimligt att använda statsapparaten och konstitutionen som en täckmantel för förtryck av människor. Den religiösa förföljelsen har hela tiden drabbat många. Sedan i somras har situationen för Egyptens kristna, kopterna, lättat något, men fortfarande drabbas de av förtryck och våld. Skändningen av religiösa rum, både kyrkor och moskéer, pågår ständigt. 

Det är många av makthavarna de senaste åren som har anledning till självrannsakan, såväl de som haft makten det senaste halvåret, som de som hade den före det och efter presidentvalet 2011. 

Demokratin byggs för framtiden. Den kräver dialog mellan alla parter och respekt för oliktänkande.

Oförrätterna fortsätter, för bara några dagar sedan arresterades representanter för det relativt mittenorienterade partiet ”Strong Egypt” för att de drev såvitt jag kan bedöma normal valkampanj för att få ett Nej i folkomröstningen. Det är lika orimligt som när President Morsi beskar hans motståndares möjligheter att driva politisk opinion, och lämnade dåvarande oppositionen utanför alla former av rimlig dialog.

Idag och i morgon genomförs folkomröstningen. Av rapporter, bland annat från de Egyptiska socialdemokraterna, pågår aktiviteter för att stoppa en rättvis omröstning. Det är också orimligt.

Folkomröstningsdagarna kan, förhoppningsvis vara möjligheten till ett nödvändigt kapitelbyte i den Egyptiska demokratiseringsprocessen. Från en period där motsättningarna befästs och oliktänkande bekämpas med våld och repression. Till en period där dialog och sökandet efter det gemensamma är i fokus.

I varje demokrati måste man ”Se den andre”, inte bara sig själv! Där tror jag en huvuduppgift ligger för alla parter i Egypten.

Följ folkomröstningen här:

Daily News Egypt (Engelskspråkig tidning accepterad av militärregimen)

Aljazeera (Engelskspråkiga kanalen, två av kanalens journalister arresterades för en tid sedan av militärregimen. Den arabiskspråkiga Aljazeera får inte verka i Egypten)

Al Ahram (Engelskspråkig nyhetsbyrå, nära kopplad till den Egyptiska staten)

 

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Egypten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.