"Man vinner inga val på arbetslösa…"

Björn Elmbant har en riktigt – som vanligen – bra ledare i Dagens Arena den 12 mars. ”Stoppa slöseriet!” Den handlar om hur den moderatledda regeringen påstår sig att denna gång (till skillnad från tidigare, det vet vi ju av erfarenhet) är ekonomiskt ansvarsfulla. Elmbrant har flera bra exempel på hur moderaterna nu plockar ner den svenska välfärdsmodellen bit för bit utan att ersätta den med nya rättvisa lösningar, utan istället är på väg att bygga ett orättvist samhälle.

Jobbskatteavdraget har kostat stora pengar och har måhända givit några kronor i sänkt skatt, men det lär dras av med råge den dag arbetslösheten infinner sig. Apoteksprivatiseringen, vårdal Stockholm som ska spridas över landet, bonusar till AP-fondsdirektörer och andra i offentlig sektor, osv.

Han har många och kloka poänger, Björn Elmbrandt. Men det blir riktigt tydligt när man läser kommentarerna:

En vanlig LO familj har fått det bättre än någonsin tack vare lite rimligare skatter. Kom ihåg att man vinner inga val på arbetslösa.
Den stora massan i mitten har fått rejäla standardförbättringar tack vare jobbskatteavdraget. Det är skitsnack att bara prata om villaägare i Stockholm. Hyckleri.”
skriver ”emil”.

Den svenske arbetaren har terrorbeskattats under sossarnas och kommunisternas regeringsperiod .
De ha enbart fått behålla skärven resten har gått till en fullkomligt sanslös flyktingpolitik som har tillåtet människor från alla världens hörn komma hit och leva på bidrag. Bidragspengar som emanerar från den svenske arbetarens inbetalda skatter.
Du borde skämmas att inte unna svenska folket skattesänkningar som är fullkomligt rimliga och som trots sänkningar ändå tillhör de hgsta i världen
.” skriver ”Bodil”.
Det är jag som fetat delar av texten.

De gör det i alla fall tydligt hur regeringens taktiker resonerar: ”Se till att tillräckligt många får det lite bättre, så har vi möjligheter att göra det mycket sämre för några. Då kan skatterna sänkas, mest för dem med störst inkomst och förmögenhet, men lite för alla…”

Min vision om framtiden är annorlunda än regeringens. Istället för att sten för sten bygga ett två-tredjedelssamhälle, ska vi bygga ett samhälle som har idén att alla får plats, och att ingen lämnas efter.

I den rådande välfärds- och jobbkrisen behövs nya lösningar på problemen. Den stora frågan är – det visar kommentarerna från Elmbrants ledare – inte om moderatregeringen gör rätt eller fel. De bygger det samhälle de vill ha.

Den stora frågan är istället om socialdemokratin har kraften att formulera en modern, nyskapande politik för framtiden. Uppgiften är svår, och motståndet är stort (det märktes inte minst häromdagen när en ny kampanj initierades av Aftonbladets debattsida). Men det är dags nu.

Dags för rättvisa!

Andra som skriver om Björn Elmbrant är bland annat Ali Esbati , ”Blogway” och en ”kul” kommentar om Elmbrants ledare har Fredrik Segerfeldt. Andra som skriver om Anders Borg, den moderata finansministern är Stefan Hagberg, Björn HolgerssonClaes Krantz, Per Tenggren

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Idé och rättvisa och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.