Stödet för Morsi faller, och oppositionen är alltför okänd

Igår publicerades i Daily News Egypt en opinionsundersökning som visade på flera intressanta saker. För det första är stödet för president Morsi nu under 50%, och endast 35% av väljarna skulle idag rösta för omval av honom. För det andra känner omkring en tredjedel, alltså 66% av Egyptierna inte till oppositionsblocket Nationella Räddningsfronten. Och för det tredje, av dem som kände till NSF gav omkring en tredjedel dem sitt stöd.

Opinionsundersökningen ger anledning för både det styrande brödraskapet och oppositionen att fundera över sin situation.

President Mursi och brödraskapet får allt lägre stöd. Deras maktpolitik uppskattas uppenbarligen inte av Egyptierna. De bör lära sig att dialog betyder att man lyssnar på sin medtalare och att demokrati inte bara handlar om majoritetens rätt att bestämma, utan också minoriteters rätt att både finnas, skyddas och leva ett fullt liv.

Kairo, Egypten.

Kairo, Egypten.

Oppositionen i den nationella räddningsfronten bör lära sig att dels de har stöd av en rätt stor del av befolkningen, och därmed bör ge befolkningen möjlighet att lägga sin röst på dem i de kommande valen. Att bojkotta det kommande valet ger Egyptierna i princip endast möjlighet att rösta på islamistiska partier och inget annat om NSF bojkottar valen. Men valen genomförs och Egypten får ett folkvalt parlament där ingen representerar den stora minoritet som skulle vilja se NSF:s företrädare i parlamentet.

Slutsatsen för oppositionen bör vara att för det första delta på president Morsis dialogmöten, även om han är dålig på att lyssna. För det andra att intensifiera sitt organisationsarbete och att bygga starka lokalt förankrade folkrörelsepartier, så att de kan bedriva lokalt baserade valrörelser och därmed nå så stor andel av väljarna som möjligt. Det alltid viktigt, men sannolikt särskilt viktigt i ett land där omkring en tredjedel av väljarna inte är läskunniga, och där många inte har TV.

För Sverige tog det mer än femtio år att bygga en stark och relativt väl fungerande demokrati. Egypten har nu två år bakom sig av demokratiarbete. De har redan kommit långt, men riskerna är många och de val såväl majoritet som opposition nu gör kan komma att påverka den framtida utvecklingen för lång tid.

Tyckte du detta var bra? Dela det:
Det här inlägget postades i Egypten och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.